Blagdani su iza nas, a vjerujemo da nismo jedini kojima je nakon uživanja u nešto težoj hrani i slatkim delicijama – potreban mini gastro detox

Međutim, budući da ostataka kolača još uvijek ima, pravi detox sačuvat ćemo za novu godinu, a do tada biramo lagane obroke za ručak koji će organizam polako vratiti u ravnotežu. Stoga, tražite li ideju za obrok koji je nutritivno bogat, osvježavajuć i jednostavan za pripremu, lagana zdjela s kvinojom i povrćem savršen je izbor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galina Lonchakova (@galyuskasss)

U nastavku potražite recept:

Sastojci (za 2 osobe):

  • 1 šalica kvinoje / bijele, crvene ili miješane
  • 1 mrkva / naribana
  • 1 krastavac / nasjeckan na kockice
  • 1 avokado / narezan na kriške
  • 1 šalica baby špinata
  • 1/2 šalice kuhanog slanutka
  • 2 žlice sjemenki / sezamove, bučine ili suncokretove
  • limunov sok
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • prstohvat kurkume

Priprema:

  1. Isperite kvinoju pod mlazom vode kako biste uklonili gorčinu. Zatim ju kuhajte prema uputama na pakiranju (u omjeru 1 šalica kvinoje na 2 šalice vode). Dodajte prstohvat kurkume u vodu za dodatnu boju i okus, a kad je gotova, ostavite da se ohladi.
  2. Dok se kvinoja hladi, pripremite povrće. Mrkvu naribajte, krastavac narežite na kockice, a avokado na kriške.
  3. U veću zdjelu stavite kvinoju, baby špinat, slanutak, mrkvu i krastavac – lagano promiješajte.
  4. U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. Prelijte preko zdjele s kvinojom i povrćem te lagano promiješajte pa poslužite.

P. S. Ovaj obrok možete obogatiti dodavanjem pečenih kockica batata, svježeg peršina ili chia sjemenki za dodatne hranjive tvari.

Foto: Unsplash, Instagram