Blagdani su iza nas, a vjerujemo da nismo jedini kojima je nakon uživanja u nešto težoj hrani i slatkim delicijama – potreban mini gastro detox
Međutim, budući da ostataka kolača još uvijek ima, pravi detox sačuvat ćemo za novu godinu, a do tada biramo lagane obroke za ručak koji će organizam polako vratiti u ravnotežu. Stoga, tražite li ideju za obrok koji je nutritivno bogat, osvježavajuć i jednostavan za pripremu, lagana zdjela s kvinojom i povrćem savršen je izbor.
View this post on Instagram
U nastavku potražite recept:
Sastojci (za 2 osobe):
- 1 šalica kvinoje / bijele, crvene ili miješane
- 1 mrkva / naribana
- 1 krastavac / nasjeckan na kockice
- 1 avokado / narezan na kriške
- 1 šalica baby špinata
- 1/2 šalice kuhanog slanutka
- 2 žlice sjemenki / sezamove, bučine ili suncokretove
- limunov sok
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
- prstohvat kurkume
Priprema:
- Isperite kvinoju pod mlazom vode kako biste uklonili gorčinu. Zatim ju kuhajte prema uputama na pakiranju (u omjeru 1 šalica kvinoje na 2 šalice vode). Dodajte prstohvat kurkume u vodu za dodatnu boju i okus, a kad je gotova, ostavite da se ohladi.
- Dok se kvinoja hladi, pripremite povrće. Mrkvu naribajte, krastavac narežite na kockice, a avokado na kriške.
- U veću zdjelu stavite kvinoju, baby špinat, slanutak, mrkvu i krastavac – lagano promiješajte.
- U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. Prelijte preko zdjele s kvinojom i povrćem te lagano promiješajte pa poslužite.
P. S. Ovaj obrok možete obogatiti dodavanjem pečenih kockica batata, svježeg peršina ili chia sjemenki za dodatne hranjive tvari.
Foto: Unsplash, Instagram