Svako toliko iz ureda Deana Skire stigne lijepa vijest. Tako se prije nekoliko dana u Londonu održala svečana dodjela prestižnih DARC Award Spaces, a jedna od njih dodijeljena je i pulskom dizajneru i njegovom dizajnerskom timu.

Dizajn rasvjete Zerostrasse u Puli, realiziran prema projektu tima Skira pod kreativnim vodstvom Deana Skire, osvojio je prestižnu nagradu za najbolji dizajn rasvjete u kategoriji urbane i krajobrazne rasvjete. Nagrada se dodjeljuje u šest kategorija, a ove godine bilo je nominirano preko 300 projekata iz cijelog svijeta. Skira je pobijedio u kategoriji urbane i krajobrazne rasvjete, a konkurencija su mu bili Svjetska izložba u Dubaiju, tajlandski hotel Four Seasons i drugi. Nagrada Darc Awards dodjeljuje se kao važno međunarodno priznanje od 2015., a o njoj odlučuje međunarodni žiri dizajnera rasvjete svojom selekcijom prijavljenih projekata nakon čega profesionalci iz područja dizajna rasvjete, interijera i arhitekture glasaju za najbolje.

dean skira zerostrasse

Zerostrasse u Puli podzemni je sustav tunela koji se proteže kroz gotovo cijeli grad, a prošle je godine završeno preuređenje te je otvoren za javnost kao turistička atrakcija. Pulski podzemni tuneli nastali su tijekom Prvog svjetskog rata kao sklonište u slučaju zračnih napada na grad. Sustav se sastojao se od skloništa, rovova, galerija i prolaza, ali i spremišta za streljivo te komunikacijskih hodnika. Svaki brežuljak u najužoj gradskoj jezgri izbušen je i prokopan pa je tako stvorena rasprostranjena tunelska mreža, a pulski brežuljci Monte Zaro, Monte Ghiro i Kaštel mogu se pohvaliti s najvećim tunelima.

dean skira zerostrasse

Kaštel koji je u doba Austro-Ugarske monarhije služio kao vojarna i promatračnica te kao skladište, ali i zatvor za zarobljenike, ispod svojih padina krije dva tunelska skloništa. Jedan je smješten podno same utvrde, dok se drugi nalazi u podnožju brežuljka. Dug je oko 400 metara, a prvenstveno je služio za povezivanje užeg centra grada. U njegovu se središtu nalazi jedinstveni prostor do kojeg vode i u kojem se susreću podzemni tuneli čiji su ulazi smješteni s četiri različite strane u podnožju Kaštela. Pomno isplanirani ulazi sustavu omogućuju pravilno strujanje zraka čija temperatura tijekom cijele godine iznosi između 14 i 18 °C.
Podzemni prostori ispod Kaštela mogli su primiti oko 6.000 osoba, dok je kapacitet svih pulskih skloništa više od 50.000 što je brojka gotovo istovjetna broju stanovnika grada. Takav kapacitet postignut je zahvaljujući stalnim širenjem mreže tunela u doba talijanske vlasti, tijekom Drugog svjetskog rata, kada su izgrađena i atomska skloništa.

dean skira zerostrasse

Foto: Dean Skira/skira.hr