Nove danske prehrambene smjernice savjetuju građanima da smanje konzumaciju mesa i jedu više hrane na biljnoj bazi. Ideja je pomoći ljudima da se hrane zdravije, a time budu blaži i prema planeti. Smjernice i vodič kroz prehranu stigao je direktno od danske vlade.

Danske smjernice ključni su dio planova vlade da svoj klimatski otisak smanji za 70 % do 2030. godine. Sugeriraju građanima da jedu više povrća poput graha i leće umjesto ribe i drugih životinjskih proizvoda te će time znatno smanjiti prosječnu proizvodnju C02 po osobi. To je prvi put da su prehrambene smjernice izravno povezane s emisijama na okoliš.

“Službene prehrambene smjernice desetljećima daju dobre savjete o tome kako se možemo zdravo hraniti”, rekao je danski ministar hrane, poljoprivrede i ribarstva Rasmus Prehn koji je predstavio novi vodič.

“Važno je sada poduzeti sljedeći korak i pomoći Dancima da jedu i na klimatski prihvatljiviji način. Ne upiremo prstom već nudimo jednostavan vodič. Jer na sreću, ono što je zdravo za klimu, obično je zdravo i za nas. Stoga je važno da prehrambeni savjeti uzimaju u obzir zdravlje planeta”, nastavio je. Predloženi unos mesa smanjen je s 500 g na 350 g tjedno. No, smjernice također preporučuju najmanje 100 g mahunarki – poput slanutka, leće i graha – dnevno. Prema smjernicama, umjereno jedenje biljne, raznolike hrane pomoći će istodobno u poboljšanju osobnog i planetarnog zdravlja.

Foto: Unsplash