U današnje, blagdansko, predbožićno doba navikli smo prolaziti ulicama i promatrati izloge, u prizorima mnogih stvarno uživati, kao da promatramo pozornicu, kazališnu predstavu koja u tom trenutku igra samo za nas.

I da, ovo doba jest doba bogatstva ukrasa, negdje i kiča.

Danijel Srdarev je kreirao božićni izlog u centru Zagreba

Tako da je pravo iznenađenje bio izlog na adresi Ulica kralja Držislava 8, u Zagrebu. Mnogim ljubiteljima iznimnog dizajna i ideja za unutrašnje uređenje ovo je dobro poznata adresa, naime na njoj se nalazi showroom Intera.

Danijel Srdarev

I upravo u njihovom izlogu se odvija jedna posve drugačija “predstava”.Ona koja podsjeća na skromnost, na zaboravljene vrijednosti koje su suprotnost potrošnji, konzumerizmu i razmetljivosti.

Umjetnik Danijel Srdarev poveo se za krilaticom velikog Mies van der Rohea – “Less is more.” ili “Manje je više.” i kreirao instalaciju od nekoliko velikih mobila na kojima prevladavaju motivi ptica.

Izrađene su iz šperploče furnirane različitim vrstama drva (jasen, breza, orah…) kako bi se postigle različite teksture istaknute kolažiranjem i ljepotom drva u kombinaciji s nekoliko amorfnih bojanih formi.

Danijel Srdarev

Kinetička skulptura, mobil, onaj je koji se kreće, giba, a simboliku ptice ili kruga svi zapravo poznajemo. Tu vidimo da je bestiarium i dalje tema koja zaokuplja umjetnika, samo je ovdje ova minimalistička akromatska instalacija refleksija umjetnikove filozofije i habitusa.

Savršeno se uklopila s onime što se inače u showroomu može naći; a to su komadi dizajnerskog namještaja s potpisom uz Interin vlastiti brend Element za čiji su dizajn zaslužni Numen for Use.

Danijel Srdarev

Osim blagdanskog minimalističkog, a duhom izuzetno bogatog izloga, u prostoru svi posjetitelji mogu vidjeti i umjetnikovu veliku sliku “Swallows” na koju se instalacija i nadovezuje.

Možemo reći da je Danijel napravio “full circle” s ovom instalacijom u ovom prostoru i da je nastavio graditi svoj bestijarij (bestiarium), svaki put s novom, važnom porukom.

Danijel Srdarev

Fotografije: privatan album