U moru vijesti iz svijeta i novosti na društvenim mrežama, danas nas je jedna posebno razveselila!

Naime, Rich Eisen, televizijski novinar za NFL Network je tijekom Emmy panela pitao Larryja Davida hoće li snimiti novu sezonu genijalne serije „Curb Your Enthusiasm“ na što je ovaj potvrdno odgovorio! Eisen je, naravno, objavio Tweet i nadam se da se ne radi o dobro šali jer je 12. sezone nešto što nam svima treba!

Sjajan je ovo povod da se sjetimo kako je počeo „Curb Your Enthusiasm“ i zašto uopće ima toliku sljedbu među televizijskom publikom. Serija je kod nas prevedena s nazivom „Bez oduševljenja, molim!“, no i dalje ću se referirati na nju s njezinim originalnim, engleskim nazivom. Ne zato što mislim da je prijevod loš, već zato što dok svaki put čitam naziv serije, „čujem“ Larryja Davida. Jednostavno ga čujem kako to izgovara. (Iako mislim da u seriji nikada nije tu rečenicu izgovorio!).

„Curb Your Enthusiasm“ je američka humoristična serija čiji je tvorac Larry David, inače jedan od tvoraca Seinfelda. On je i glavni glumac, scenarist i izvršni producent. U SAD-u se prikazivala na kabelskoj televiziji HBO, a u Hrvatskoj na HRT 2. David je seriji dao neobično ime želeći smanjiti očekivanja gledatelja nakon završetka megapopularne serije Seinfeld.

curb your enthusiasm

Nakon završetka snimanja Seinfelda David snima 1999. za postaju HBO jednosatni mocumentary pod nazivom „Larry David: Curb Your Enthusiasm“. Prvotno je zamišljeno da to bude jedina epizoda, ali zbog dobre prihvaćenosti ipak je krajem 2000. prikazana prva epizoda serijala naziva “The Pants Tent”. Do sada je prikazano 110 epizoda serije tijekom 11 sezona, svaka po 10 epizoda. U 2011. je završilo emitiranje osme sezone koja je također imala 10 epizoda, ali radnja se nije odvijala u L.A.-u nego u New Yorku. Tada je to trebala biti posljednja sezona. No, Larry David je na sveopće oduševljenje oživio seriju 2017. godine i snimio još tri sezone! Za sada je posljednja epizoda emitirana 26. prosinca 2021. godine. I sada dolaze ove sjajne vijesti! Nadam se da nećemo na novu sezonu dugo čekati! Serija donosi jako dobru dozu humora, crnog humora i satire!

curb your enthusiasm

Za one koji još seriju nisu gledali (ako takvih uopće ima!) evo o čemu se u njoj radi: U seriji David glumi karikiranu verziju samoga sebe, poluumirovljenog scenarista serije „Seinfeld“ koji je zaradio gomilu novca i nema više ništa ozbiljno za raditi već upada u vrtlog nevjerojatnih i vrlo neugodnih društvenih situacija. Serija je specifična po tome što ne postoji striktni scenarij nego je radnja načelno poznata, a dijalozi su djelo i nadahnuće poznatih glumaca, komičara na setu. Također, serija se snima s danas vrlo popularnom “tehnikom jedne kamere”, dakle sve je snimano s jednom ručnom kamerom. U seriji se pojavljuju mnogi poznati glumci koji najčešće glume, više ili manje karikirane, sami sebe – Ted Danson, Richard Lewis, Bob Einstein i Mary Steenburgen, te Vivica A. Fox, John McEnroe, Lucy Lawless, Ben Stiller, Tia Carrere, Gina Gershon i mnogi drugi. Iz serije je potekao i termin „ The Larry David moment” koji označava nenamjerno stvorenu i vrlo neugodnu društvenu situaciju. 

 

Serija je do sada osvojila ukupno dvadeset i dvije nagrade, od koji su dva Primetime Emmyja! S razlogom.