Zbog pandemije brojne žene morale su se puno više posvetiti obitelji, zbog čega su neke dale i otkaze. Osim toga, više su zastupljene u sekundarnim industrijama koja pati. Već sada gube na ravnopravnosti s muškarcima koje je pandemija jednostavno koštala manje.

Iz UN-a je stigla vijest kako bi pandemija mogla biti najveća bomba na žensko-mušku ravnopravnost, čak tolika da će nas unazaditi za 25 godina. Osim što je ovo i prije Covid-a bio gorući problem, osobito po pitanju zaposlenja i plaća, sada će, čini se, stvari postati još gore, osobito u siromašnijim zemljama svijeta.

”Sve za što smo se trudili posljednjih 25 godina moglo bi nestati u godinu dana.”, izjavila je Anita Bhatia iz UN-a. Naime, i prije pandemije žene su obavljale tri četvrtine od 16 milijardi sati neplaćenog posla, donosi BBC. Što znači da za jedan sat neplaćenog posla jednog muškarca, žene su odradile tri sata. U danima pandemije kada je nastupio rad od kuće, otkazi, propast određenih industrija, online školstva, situacija je puno gora.

Još je alarmantnija činjenica da se mnogo žena neće ni vraćati na posao. ”Samo u rujnu je oko 865 tisuća žena dalo otkaz za razliku od muškaraca kojih je dalo 200 tisuća, a većina slučajeva može se objasniti činjenicom da je teret brige oko obitelji jednostavno bio pretežak, i nije ga imao tko drugi preuzeti.”, nadodaje Bhatia. Iako je situacija po ovoj temi teža u siromašnijim zemljama, statistika prikazuje kako ni u modernim, bogatijim dijelovima svijeta, nije neka velika razlika. Žene su te koje odgovorost obitelji i kućanskog posla preuzimaju na sebe. ”Pod rizikom smo povratka u 1950., kada se radi o ravnopravnosti među spolovima.”, upozorila je.

Foto: Unsplash