Blagdani su nezamislivi bez neodoljivih mirisa omiljenih slastica koji ispunjavaju naš dom, a čokoladni raspucanci savršen su način za početak slatke sezone
Ovi preukusni kolačići s prepoznatljivim pukotinama i bogatim čokoladnim okusom ujedno su i jako jednostavni za pripremu. Stoga, kako biste ih i sami napravili – u nastavku potražite recept koji provjereno uspijeva!
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 50 g maslaca
- 80 g smeđeg šećera
- 200 g tamne čokolade
- 1 bourbon vanilin šećer
- 1 žličica arome vanilije
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- šećer u prahu
Postupak:
- Za pripremu ukusnih raspucanaca, prvo otopite čokoladu i maslac na pari te ostavite da se smjesa ohladi. U međuvremenu, izmiksajte jaja, šećer, smeđi šećer i aromu vanilije dok ne postanu lagani i kremasti.
- U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo i sol.
- Kad je čokoladna smjesa ohlađena, lagano ju umiksajte u zdjelu s jajima, a zatim u dva navrata dodajte suhe sastojke te miksajte dok ne dobijete ujednačeno tijesto.
- Dobiveno tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje dva sata, a po mogućnosti i preko noći.
- Pripremite pleh obložen papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i oblikujte kuglice veličine orah pa svaku kuglicu obilno uvaljajte u šećer u prahu. Kuglice posložite na pleh, ostavljajući razmak između njih jer će se tijekom pečenja raširiti.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta, a kad su gotovi, raspucanci će biti izvana blago hrskavi, a iznutra mekani.
- Pričekajte da se ohlade prije posluživanja.
Foto: Unsplash, Pexels