Na prošlogodišnjoj 93. ceremoniji dodjele Oscara, Frances McDormand postala je prva žena koja je nominirana za glumu i produkciju u istoj godini, a sada bi mogla postići još jedan povijesni podvig

Zajedno sa svojim suprugom Joelom Coenom i Robertom Grafom, McDormand opet producira, i to film The Tragedy of Macbeth koji će svjetlo dana ugledati krajem prosinca, te će upravo njime potencijalno ispisati povijest.

Filmu predviđaju puno uspjeha, a ako bude nominirana za glumicu i najbolji film, ne samo da će biti prva žena koja će to učiniti dvaput, već će biti i prva osoba koja će to učiniti uzastopno. Njezin kolega iz Macbetha, Denzel Washington (imamo dojam da ga dugo nismo negdje vidjeli, a vi?!), također je u utrci za glavnog glumca.

frances mcdromand

Kružile su glasine među društvenim mrežama i stručnjacima da bi se McDormand, koja je tek dobila svoju treću i četvrtu nagradu Oscar za Nomadland za najbolju glumicu i najbolji film, mogla prebaciti u neku sporednu kategoriju, ali u međuvremenu je potvrđena kao glavna glumica. To je dovelo do još jednog potencijalnog povijesnog trenutka: dosad niti jedna glumica koja je igrala ulogu Lady Macbeth u bilo kojoj velikoj filmskoj, televizijskoj ili scenskoj produkciji nije nominirana (ili prijavljena) u nagradne kategorije.

Osim McDormand, šuška se da će joj se u utrci za Oscara pridružiti Kristen Stewart sa Spencerom i Lady Gaga zbog ikonične uloge u House of Gucci, a čekamo i premijeru produkcije i glavne uloge Halle Berry i njezinog filma Bruised, koji, doduše, nije dobio prve prepozitivne kritike.

S druge strane, The Tragedy of Macbeth predstavlja i prvi veliki kinematografski uradak Joela Coena koji ne uključuje njegovo brata i čestog suradnika Ethana, a prilikom prvog prikazivanja na ovogodišnjem filmskom festivalu u New Yorku, film je dobio puno pohvala kritike.

Nas svakako veseli gledati još odličnih filmova i kvalitetnih uloga, a čini se da će prosinac biti prepun upravo takvih primjeraka (da, jedva čekamo novi Matrix!).

 

Foto: PR