Potencijalni skandal na međunarodnoj razini pronašao je svoj put i do obitelji Angeline Jolie. Elizabeth Jacobs radi na dokumentarnom filmu koji razotkriva ilegalne prakse agencija koje su devedesetih i početkom 2000-ih radile na posvajanjima djece iz zemalja Trećeg svijeta. Jedno od imena koje se našlo na njezinom stolu je i ime Maddoxa kojeg je Angelina posvojila 2002. u Kambodži

Sve je krenulo od imena agentice Lauryn Galindo. Njezinu pomoć pri posvajanju Maddoxa svojevremeno je zatražila i sama Angelina, a kasnije se saznalo da Galindine metode i postupci nisu baš bili sasvim legalni i etični. Štoviše, Galindo je završila u zatvoru 2004. godine, dvije godine nakon što je radila za Angelinu, i to zbog “falsificiranja dokumenta kako bi dobila američke vize za siročad”. 

Angelina i Maddox

Redateljica Elizabeth Jacobs i sama je posvojena djevojčica iz Kambodže, a potpis agentice kod njezinog posvajanja jest, pogađate, sama Galindo. Ovim filmom Elizabeth želi razotkriti surove i traumatične događaje koje prolaze kambodžanske obitelji od strane takozvanih “regrutera beba”. Sam naziv dokumentarnog filma nosi šokantan naziv “Stolen Children”, te se sumnja da su Galindine prakse bile puno gore od “falsificiranja dokumenata”. Ako se pokaže točnim, radit će se o skandalu na međunarodnoj razini s obzirom na to da je između 1997. i 2001. više od pola posvajanja iz Kambodže u Ameriku bilo pod vodstvom Galindine agencije. U njezinu krivnju Elizabeth, inače studentica na Sveučilištu Massachusetts, uopće ne sumnja, već samo želi skupiti dokaze kako bi na svijetlo dana iznijela sve Galindine stravične poteze. A već ono malo podataka s kojima raspolaže, dovoljni su da se čovjeku raspukne srce. 

Oteta djeca

Kada su istražitelji posjetili malo seoce Liang Kout u Kambodži, tamošnje majke su im rekle da su ih često posjećivali “regruteri beba” koji su ih pokušali uvjeriti da se neće moći brinuti za dijete i da je bolje da ga stave u sirotište. To sirotiše se nalazilo u glavom gradu Kambodže Phnom Peng, a financirala ga je Galindo. Ako je majka pristala, navodno je dobila – 15 dolara. No kako se majkama govorilo da je to za dobro njihove djece, bilo je i mnogo onih koje su ih same dovodile, ne znajući da će to dijete, vrlo vjerojatno, završiti u Americi kod nove obitelji. I da ga više nikad neće vidjeti.

Nezamislive reperkusije

Kada je krenula priča, Angelina se odmah ogradila da je na sve moguće načine pokušala utvrditi da je Maddox zaista siroče i da nema živu majku u Kabodži “Nikad ne bih otela nekoj majci dijete.”, rekla je sablažnjena optužbama. Međutim, Elizabeth kaže da je već trenutnim istraživanjem došla do saznanja da se posvajateljima garantiralo da djeca nemaju živuće roditelje, iako to nije bio slučaj. 

Dodatno diskutabilno u Angelininom slučaju jest to što je 2017. godine Mounh Sarath iz Kambodže tvrdio da su ga angažirali da glumi Maddoxova biološkog oca, kako bi se ubrzao proces posvajanja. No to nije nije bilo dokazano, ali niti osporeno. 

Danas Angelina dijeli skrb nad 19-godišnjim Maddoxom s bivšim suprugom Bradom Pittom, a čini se da je ova priča tek u nastajanju i da će se saznati više informacija kada film izađe. Ako će se te optužbe pokazati točnima, Angelinin slučaj će biti tek u moru mnogih. A reperkusije toga, ne možemo niti zamisliti. 

Fotografije: Pascal Le Segretain/Getty Images i Christopher Jue/Getty Images for Disney