Mnogi će se složiti da je vjerojatno najveća želja gastroljubaca da ukusna hrana ujedno ima i predznak zdravlja. E pa, primite se za svoje uskoro sve labavije remene, jer startup Cidrani radi upravo na tome

Tim iza ove na prvu, gotovo nerealne ideje, mladi je hrvatski startup koji ima viziju svaku hranu učiniti superhranom. Istražuju i razvijaju svjetske inovacije na području fermentacije, te svakodnevno rade na razvoju novih recepata usklađenih s prirodom i čovjekovim napretkom, koristeći pritom znanje i tehnologiju modernog doba.

Mogli bismo reći da je Cidrani način života koji spaja inovacije s mudrostima drevne prirodne medicine s obzirom na to da im je uzor hrana kakva je nekad bila: organska, napravljena na tradicionalne načine kao što su fermentacija, klijanje i namakanje.

Pomno biraju sastojke i kreiraju inovativne kombinacije kako bi napravili visokokvalitetne namirnice s višestrukim funkcijama za tijelo i autentično iskustvo uživanja u okusima koji pobuđuju životni elan. Tako se u njihovom asortimanu mogu pronaći craft octevi, gourmet ulja te perjanica Cidrani Four Seasons dodatak jelima koja je dobila priznanje jednog od vodećih svjetskih prehrambenih sajmova – SIAL Paris te je postala dio ‘SIAL Innovation selekcije 2020’ u sklopu SIAL Paris sajma, na kojem se predstavljaju inovativni funkcionalni prehrambeni proizvodi, a koji se odvija svake druge godine.

Ovim priznanjem, ovaj jedinstveni gastrofunkcionalni koncept ušao je i u trku za glavnu nagradu, SIAL Grand Prix Innovation Awards.

No, možda je najbolje da Cidrani ekipa ove jedinstvene proizvode opiše svojim riječima. Zamolili smo da nam opišu najpopularnije, a cijeli asortiman možete istražiti ovdje

Cidrani Four Seasons 

Funkcionalni dodaci jelima na bazi živog jabučnog octa, sirovog meda i fermentiranog začinskog bilja. Gustoća mikronutrijenata, kompletna informacija bilja i živa probiotička wild mother kultura sljubljeni su u Cidrani Four Seasons liniji, jedinstvenom funkcionalnom konceptu dodataka jelima inspiriranom drevnim oxymelima.

Naziv oxymel koristio se još u antičkoj Grčkoj i Rimu, a označava spoj meda i živog octa, infuziranog biljem, koji je služio kao okrepa za zdravo tijelo, visok duh i mentalnu jasnoću. Kao posvetu toj drevnoj apotekarskoj mudrosti, liniju smo nazvali prema latinskim nazivima godišnjim dobima, a njome vladaju pomno odabrani organski sastojci visoke funkcionalnosti u skladnim omjerima koji su rezultat višefaznog procesa fermentacije.

Kreirali smo četiri okusa za četiri slijeda:

  • Ver – orijentalna snaga đumbira, kurkume, komorača i korijandera odlično se sljubljuje s hladnim predjelima kao što su sir, pršut ili hummus
  • Aestas – okus mediteranskog ljeta koji spaja ružmarin, borovicu i lavandu i oplemenjuje ribu, sotirano povrće i tjesteninu
  • Autumnus – nova dimenzija omiljenih okusa dimljene paprike, čilija i kumina obogatit će svaki steak ili druga, dobro nam znana, teža jela
  • Hiems – okus bakinih kolačića, slatki gušt s kardamomom, klinčićem i cimetom novi je šlag za svaku tortu

Već kap je dovoljna da oživi svako jelo, a za funkcionalan tonik, dodajte žlicu u čašu vode i uživajte u bogatstvu okusa i blagodatima probiotika.

Cidrani craft ocat

Cidrani nazivamo octom u nedostatku boljeg pojma. On je zapravo jedan visokofunkcionalni fermentirani tonik od cider jabuka koji obiluje mikronutrijentima, posebice polifenolima – sadrži ih čak 8000 mg/l. Usporedbe radi, visokokvalitetna maslinova ulja koja imaju više od 250 mg polifenola po litri službeno se smiju nazivati dobrima za zdravlje. Polifenoli su antioksidansi koji se povezuju s očuvanjem mladosti i razlog zašto ih Cidrani ima toliko je divlja fermentacija posebne sorte cider jabuka, zbog koje i ima svoju karakterističnu duboku zlatno-crvenu boju.

Postupkom divlje fermentacije nastaje i wild mother kultura, bogatstvo probiotika, enzima i dobrih bakterija. Upravo zato Cidrani nazivamo i živim octom, jer nije pasteriziran, što znači da sve te vrijedne bakterije mogu pogodno djelovati na našu probavu, metabolizam i raspoloženje. Čak do 80% našeg imunosnog sustava živi u našem probavnom traktu, a tamo nastaje i do 90% serotonina u našem tijelu, zbog čega uistinu možemo zaključiti da visoko stanje duha započinje upravo s dobrom probavom.

Cidrani Honey

Premium živi organski jabučni ocat infuziran sirovim medom. Baza Cidrani Honeyja je naš Cidrani Original, obogaćen organskim sirovim medom od bagrema koji mu daje slatkoću. Ovaj recept inspiriran je narodnim receptima za bolju kvalitetu sna, a radi se o spoju prebiotika, probiotika, enzima i polifenola koji su ključ dobre probave i dugovječnosti. Preporučamo jednu do dvije žlice razrijediti u čaši vode i piti natašte ujutro ili navečer prije spavanja.

Zašto sirovi med?

Običan med na policama dućana najčešće je pasteriziran, čime on gubi svoja ljekovita svojstva po kojima je poznat već tisućama godina. Sirovi med nije procesuiran, što znači da sadržava sve one dobre nutrijente koji podižu imunitet, prebiotike i enzime za zdravlje probave i moćne polifenole, čuvare dugovječnosti.

P.S. S obzirom da se radi o proizvodima bogatim antioksidansima, Cidrani tim predlaže da se s njima poigrate i u beauty smislu. Primjerice, da isprobate zelenu masku Cidrani Honey. Sve što je potrebno jest 20 g zelene gline pomiješati s 1 žlicom cidrani octa s medom te lagano dolijevati destiliranu vodu dok ne dobijete gustu kremu. U tankom sloju nanesite na lice i čekajte da se osuši cca 90%. Nakon toga operite lice vodom i mokrim ručnikom. Važno je masku dobro skinuti s lica.

Flash!

Kako biste se uvjerili u okuse i blagotvornost za zdravlje Cidrani proizvoda, Cidrani  najsretniju među vama poklanja Cidrani paketom u kojem se nalazi Cidrani Four Seasons linija + Cidrani Honey. Sve što trebate jest zaigrati nagradnu igru na našem Facebook profilu!

Fotografija: Benjamin Wong, PR