Guliver/Getty Images

Od 20. veljače 2020. Palais de la Porte Dorée otvorit će veliku izložbu posvećenu radu i kreativnosti Christiana Louboutina, međunarodno poznatnog dizajnera cipela i jednog od najprepoznatljivijih imena u svijetu mode. Dizajnirana na način da uz nju otkrijemo bogati svemir i svijet Christiana Louboutina, izložba će istražiti svaki detalj njegovog multidimenzionalnog rada, i to u zdanju koje je imalo veliku ulogu u inspiriranju njegove vokacije. 

Rođen u 12. distriktu Pariza, blizu Palais de la Porte Dorée, Christian je od vrlo rane dobi bio fasciniran arhitekturalnom ljepotom i ornamentalnim bogatstvom te institucije koju naziva najranijim utjecajem na njegovu ljubav prema umjetnosti. Štoviše, čak je posudio gotovo cijeli repertoar oblika i motiva s palače za svoje prve dizajne. Maquereau cipela napravljena od metalik kože direktno je inspirirana sjajem riba u tropskom akvariju ove palače. Također, tamo je još kao tinejdžer prvi put vidio znak koji zabranjuje posjetiteljima nošenje visokih peta. Znak koji je kasnije inspirirao ikoničnu Pigalle cipelu, koja je doživjela mnoge redizajne tijekom sezona. 

LJUBAV  S POTPISOM

Počevši crtati cipele s 12 godina, Christian je već kao tinejdžer počeo raditi na pripravničkom mjestu u  Folies Bergères, nakon čega je uslijedio rad s Charlesom Jourdanom koji je u to vrijeme radio cipele za kuću Christian Dior. Zatim je postao osobni asistent poznatog dizajnera cipela Rogera Viviera, zaslužnog za “izum” stiletto cipela. Kipar po vokaciji, Vivier ga je naučio važnosti ispravne linije i maestralne izvedbe. Kad je njegova suradnja s Rogerom Vivierom završila, Christian je otvorio svoj prvi dućan cipela u 1. distriktu Pariza. Inspiriran poznatom fotografijom melankolične princeze Diane koja sama sjedi ispred Taj Mahala, Christian je odlučio u njezinu čast napraviti par cipela koje nose riječ LOVE kako Diana nikad ne bi zaboravila koliko je voljena. Godine 1992. rođena je legendarna cipela koja je postala kultna: dok je radio na tom prototipu, Christian Louboutin uzeo je crveni lak za nokte svoje asistentice i obojio potplat u žarku crvenu boju. I tako je rođen njegov trademark, a ostalo je povijest. 

STRAST PREMA UMJETNOSTI I PUTOVANJIMA

Od samoga početka, Christian Louboutin oplemenjivao je svoj dizajn velikim bogatstvom motiva i boja koje su inspirirane njegovom ljubavlju prema umjetnošću i raznim kulturama. Flambojantant, odvažan, otvoren, velikodušan, kreativnost ovog dizajnera prije svega je vođena njegovom strašću i ljubavlju prema putovanjima i mnogim referencama na svijet pop kulture, teatra, plesa, književnosti i kina. U otkrivanju inspiracije i kreativnih procesa, izložba će pokazati dizajnerovu viziju kroz odabir njegovih najvažnijih radova. Tako će biti izložena velika kolekcija njegovih cipela, među kojima će biti neke koje nikad nisu bile prezentirane javnosti. 

Ovi kultni komadi bit će prikazani u društvu ekskluzivnih suradnji koje još nikad nisu izašle u javnost, poput one s redateljem i fotografom Davidom Lynchom, ili novozelandskom umjetnicom Lisom Reihanom, britanskim dizajnerskim duom Whitaker Male, španjolskom koreografkinjom Blancom Li ili umjetnikom iz Pakistana, Imranom Qureshi,

Ova izložba dizajnera, čije kreacije već desetljećima nose glazbenici, filmske zvijezde i sportaši, i koje nepogrešivo nose prepoznatljiv potpis flambojantnosti, senzualnosti, egzotičnosti, kreativnosti i jedinstvenog savoir-fairea, definitivno će biti jedna od najvažnijih modnih događanja sljedeće godine. Bez obzira na svjetski uspjeh i obilježavanje cijele jedne dekade pop kulture svojim cipelama, ova izložba će također, bez sumnje, biti jedno od najvažnijih događanja u karijeri dječaka koji je prve cipele crtao u svojoj 12. godini.