Cherry Pop Film Festival je festival posvećen otvorenom istraživanju ljudske seksualnosti u svim njenim aspektima. Održat će se prvi put od 2. do 4. lipnja 2022. u Uraniji – prostoru kreacije, u Zagrebu, a imat će i svoje  online izdanje .

Fraza “cherry pop” engleski je izraz za prva iskustva i svojevrsni tzv. gubitak nevinosti, a u ovom kontekstu upućuje na glavne ciljeve festivala; istraživanje, promicanje te destigmatizaciju ljudske seksualnosti kao i na stupanje mladih autora/ica u svijet filma. 

cherry pop film festival_najava

Internacionalni program donosi kratkometražne filmove iz šesnaest zemalja svijeta, u kojima autor_ice istražuju seksualnost i rodne identitete, kao i njihovu isprepletenost s društvenim normama, digitalnim svijetom i nasiljem.

“U vremenima kada se pravo na izbor i vlastito samoodređenje i dalje negiraju ili su pod konstantnim pritiscima važno je poticati otvoreni dijalog o različitim tipovima iskustava i identiteta, a upravo je seksualnost polje u kojem se ta pluralnost najbolje zrcali. Film je idealan medij za istraživanje tog intimnog i partikularnog, a istovremeno toliko univerzalnog ljudskog iskustva. Izabranim programom festival nastoji dati prostora čitavoj plejadi potreba i izričaja unutar sfere seksualnosti.” – kazao je Matej Beluhan, direktor festivala.

Studentski program omogućava najmlađim generacijama filmaša iz država regije da predstave svoja najnovija i najbolja kratkometražna ostvarenja. Iako tematski nije određen, i Studentski program pokazat će kako je najčešća tematska inspiracija mladim autorima – upravo ljubav.

And then he kissed me_Aaron D Cohen
And then he kissed me_Aaron D Cohen
Web 3.0_Ronja Berg_Birk Dahl
Ronja Berg_Birk

U fokusu popratnog programa Cherry Picking bit će japanska kinematografija, odnosno filmovi Kenjija Mizoguchija, kao i dokumentarni film o japanskoj praksi “kinbaku”, koja se smatra pretečom BDSM kulture. Također, u centru MaMa održat će se i dva predavanja, od kojih će jedno biti posvećeno Mizoguchijevom opusu (predavačica Tanja Vrvilo), a drugo preobrazbama rodnih uloga u Hollywoodu (predavač Krešimir Košutić). Naposljetku, u Uraniji – prostoru kreacije održat će se i masterclass o umrežavanju u filmskoj industriji koji služi za usavršavanje i neformalnu edukaciju kako filmskih profesionalaca tako i onih koji će to tek postati (predavačica Sanja Drakulić).

In nature_Marcel Barelli
In nature_Marcel Barelli

Cjelokupan program i detaljan raspored dostupan je na službenoj stranici festivala, a za više informacija popratite Facebook i Instagram profil festivala. Program će imati podnaslove isključivo na engleskom jeziku.

I_ll Be Your Kettle_Tobias
I_ll Be Your Kettle_Tobias

Cherry Pop Film Festival organiziraju Akademski filmski klub i FPS Media, festival se održava se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ulaz na sav program je besplatan za sve posjetitelje dok je za online izdanje potrebno kupiti pretplatu na cijeli program.

Virgin My Ass_Adar Sigler
Virgin My Ass_Adar Sigler

Natjecateljski filmski programi (internacionalni i studentski) bit će dostupni i online. Dođite na prvi Cherry Pop Film Festival i izgubimo nevinost zajedno!