Stigao nam je vikend, a to znači da je idealan trenutak za uživanje u slasnim delicijama koje ste sami pripremili. Tako ovaj put donosimo recept za slasticu koja je mnogima omiljena, a pogađate – radi se o cheesecakeu!

Iako na prvi pogled djeluje komplicirano, cheesecake je vrlo jednostavno napraviti slijedite li pozorno upute. Stoga, želite li se okušati u izradi i iznenaditi drage ljude oko sebe ukusnim zalogajima, sve potrebno potražite u nastavku!

Sastojci za podlogu:

  • 200 g mljevenih keksa
  • 100 g rastopljenog maslaca

Sastojci za kremu:

  • 500 g krem sira
  • 200 g šećera u prahu
  • 3 velika jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica brašna
  • 200 ml kiselog vrhnja

Sastojci za preljev (opcionalno):

  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu utisnite u dno kalupa za torte promjera 23 cm, prethodno obloženog papirom za pečenje te pecite u pećnici desetak minuta. Kad je gotovo, izvadite i ostavite da se ohladi.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaja, jedno po jedno, neprestano miješajući nakon svakog dodavanja, pa dodajte vaniliju i brašno i na kraju lagano umiješajte kiselo vrhnje. Izlijte smjesu preko ohlađene podloge u kalupu.
  3. Smanjite temperaturu pećnice na 160 °C i kolač pecite 45-55 minuta, odnosno dok sredina ne postane čvrsta, ali još uvijek blago podrhtava kad lagano protresete kalup. Isključite pećnicu, otvorite vrata i ostavite cheesecake unutra da se postupno ohladi na sobnu temperaturu.
  4. Što se tiče preljeva, nije nužan, ali kolač će biti bogatiji. Naime, pomiješajte kiselo vrhnje, šećer i vaniliju te ravnomjerno rasporedite preko vrha pečenog cheesecakea. Vratite u pećnicu i pecite još desetak minuta na 180 °C. Dodatno ukrasite po želji s bobičastim voćem ili jagodama.
  5. Potpuno ohladite cheesecake u kalupu na sobnoj temperaturi, zatim stavite u hladnjak na najmanje četiri sata ili preko noći, a prije serviranja, pažljivo izvadite iz kalupa.

Foto: Unsplash