Stigao nam je vikend, a to znači da je idealan trenutak za uživanje u slasnim delicijama koje ste sami pripremili. Tako ovaj put donosimo recept za slasticu koja je mnogima omiljena, a pogađate – radi se o cheesecakeu!
Iako na prvi pogled djeluje komplicirano, cheesecake je vrlo jednostavno napraviti slijedite li pozorno upute. Stoga, želite li se okušati u izradi i iznenaditi drage ljude oko sebe ukusnim zalogajima, sve potrebno potražite u nastavku!
Sastojci za podlogu:
- 200 g mljevenih keksa
- 100 g rastopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
- 500 g krem sira
- 200 g šećera u prahu
- 3 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica brašna
- 200 ml kiselog vrhnja
Sastojci za preljev (opcionalno):
- 200 ml kiselog vrhnja
- 2 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu utisnite u dno kalupa za torte promjera 23 cm, prethodno obloženog papirom za pečenje te pecite u pećnici desetak minuta. Kad je gotovo, izvadite i ostavite da se ohladi.
- U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaja, jedno po jedno, neprestano miješajući nakon svakog dodavanja, pa dodajte vaniliju i brašno i na kraju lagano umiješajte kiselo vrhnje. Izlijte smjesu preko ohlađene podloge u kalupu.
- Smanjite temperaturu pećnice na 160 °C i kolač pecite 45-55 minuta, odnosno dok sredina ne postane čvrsta, ali još uvijek blago podrhtava kad lagano protresete kalup. Isključite pećnicu, otvorite vrata i ostavite cheesecake unutra da se postupno ohladi na sobnu temperaturu.
- Što se tiče preljeva, nije nužan, ali kolač će biti bogatiji. Naime, pomiješajte kiselo vrhnje, šećer i vaniliju te ravnomjerno rasporedite preko vrha pečenog cheesecakea. Vratite u pećnicu i pecite još desetak minuta na 180 °C. Dodatno ukrasite po želji s bobičastim voćem ili jagodama.
- Potpuno ohladite cheesecake u kalupu na sobnoj temperaturi, zatim stavite u hladnjak na najmanje četiri sata ili preko noći, a prije serviranja, pažljivo izvadite iz kalupa.
Foto: Unsplash