U pariškom Grand Palaisu u sklopu Tjedna mode održana je Chanel SS/22 Haute Couture revija koja je uz kolekciju odjeće donijela i neobičan show koji uključuje konja nakon kojega su uslijedile – kritike

Chanelove revije poznate su po svojim zanimljivim setovima poput onih kada je pista postala stanica vlaka, shopping centar ili zimsko kraljevstvo. Lokacija nije razočarala ni ovoga puta, kada je za uređenje na molbu kreativne direktorice brenda Virginie Viard bio zadužen Xavier Veilhan. Ovaj umjetnik stvorio je vizualni svijet koji je za uprizorenje kolekcije uključio njemu važne motive poput jahaćih staza, igrališta za mini golf, elemenata na napuhavanje te jednostavnih i skromnih materijala poput iverice. Njegove reference također uključuju i konstruktivizam i avangardu, koji sadašnju kreativnu direktoricu brenda podsjećaju na velikog Karla Lagerfelda.

chanel revija

Princeza i konj

Osim scenografije koju je stvorio uz pomoć Alexisa Bertranda, Veilhan je pripremio i uvodni film koji prikazuje imaginarni svijet u kojem vlada sanjiva atmosfera, nježna rasvjeta i emocija te tako savršeno priprema gledatelja za kolekciju. U uvodnom se filmu u glavnoj ulozi pojavljuje Charlotte Casiraghi, koja je i otvorila reviju na neobičan način. Kolekciju je obilježio ulazak ove jahačice i ambasadorice kultne modne kuće, inače unuke Grace Kelly. Naime, ona je kao prva u nizu modela prošetala pistom – na svom konju. Otvorila je show noseći jaknu od crnog tvida i šljokica, dok je istovremeno glazbenik Sébastien Tellier svirao uvećane instrumente.

chanel revija

Ovaj potez Chanela donio je brojne reakcije koje su usmjerene na kritike prema korištenju životinja poput rekvizita. Nazivaju ga pretencioznim, zastarjelim i očajnim, a mnogi se pitaju – ako je konj bio najzanimljiviji dio revije, što to onda govori o kolekciji? Ipak, nije Chanel jedini koji koristi životinje u svojim modnim pričama. Primjerice, konji su svoje mjesto već pronašli u Burberry kampanji te na Jacquemus reviji, a svoj su trag u povijesti modnih pista ostavili i psi kod Monclera, zečevi kod Guccija ili vukovi na reviji Alexandera McQueena. Životinja tako na modnoj pozornici kroz recentniju povijest nije nedostajalo, ali na ovoj konkretnoj reviji nedostajale su Lagerfeldove muze poput Gigi Hadid, Care Delevigne i Kaie Gerber.

chanel revija

Ljetni tvid i svježina a la Viard

Vratimo se na samu kolekciju. Virginie Viard rekla je kako je htjela za ovu ljetnu kolekciju htjela prenijeti lakoću i svježinu u obliku eteričnih komada, a sve je bilo začinjeno volanima, resicama, čipkom i tvidom te gumbima u boji dragulja. Ženstveni konstruktivizam bio je vidljiv i u geometrijskom vezu koji je nadopunjavaju vizualnu priču lokacije. U kolekciji se mogu pronaći i mašne, perje i poprilično jaki uzorci, a možda najveći utisak na nas ostavila su dva kraljevsko plava izdanja.

chanel revija

chanel revija

chanel revija

chanel revija

Nova Chanel kolekcija inspiraciju iz prošlosti donijela je u suvremeni ambijent, a tradicionalno je završila izlaskom modela koji predstavlja mladenku. Reviju su uživo popratile i zvijezde poput Margot Robbie, Vanesse Paradis, Pharrella Williama i naravno – Anne Wintour, a kako je to točno izgledalo, pogledajte sami.

Foto: Chanel/Pascal Le Segretain/Getty Images/YouTube