Salate se inače serviraju kao prilog glavnom jelu, no ako se pametno biraju namirnice, salata može biti odličan izbor za glavni obrok. Stoga smo malo potražili recepte za salate koje volimo, a sigurni smo da ćete ih i vi stalno pripremati
Ljeto je sve bliže, a samim time sve više preispitujemo svoje prehrambene navike i ako nismo do sada, pokušavamo usvojiti neke zdravije navike. Većina nas, u tim trenucima poseže sa salatama. Iako se čini da tu nema previše izbora, prevarili bi se, jer salata ima mnoštvo – od Cezar salate, salate od hobotnice, coleslaw salate, salate od tjestenine i tako u nedogled.
Često se provlači i mit da su salate, iako zdrave, vrlo nezasitne, no ako dobro ukombiniramo sastojke, salata nas može držati sitima i do nekoliko sati. Ona još bolja činjenica je da za salate nisu potrebne ekstremne kulinarske vještine, već je dovoljno da znate izrezati nekoliko sastojka, date mašti na volju i isprobavate kombinacije koje vam najviše odgovaraju. No, da vam olakšamo posao, pronašli smo ultra jednostavne recepte za salate koje možemo iskoristiti kao cjelovit glavni obrok. Na vama je da samo ih isprobate!
Cezar salata
Cezar salata jedna je od onih koju možete pripremiti na mali milijun načina – Cezar salata s piletinom, Cezar salata s pršutom, Cezar salata s ribom, Cezar salata s jajima i tako u nedogled. No, bez obzira koji način pripreme izabrali, ova salata ne može ispasti neukusna, priprema je i više nego jednostavna, a da bismo vam to dokazali, pronašli smo recept prema kojemu će Cezar salata biti gotova začas.
Sastojci:
- zelena salata (možete dodati i rajčice, paprike ili masline)
- kockice slanine
- kockice tosta
- kockice različitih sireva (trapist, parmezan)
- trakice začinjenog pilećeg filea
- umak: majoneza ili vrhnje, češnjak, peršin, sol, papar, malo vode (moguće je dodati senf, vrhnje, Worchester umak, parmezan)
Priprema
Najprije operite i narežite zelenu salatu. Od ostalog povrća možete dodati i cherry rajčice, paprike, ili masline, sve ovisi o vašim željama.
Na tavi prepržite sitno narezane kockice slanine. Nakon nekoliko minuta dodajte i kockice tosta koji će upiti masnoću slanine i poprimiti finu aromu. Na skroz laganoj vatri pržite kockice tosta nekoliko minuta dok on ne poprimi zlatnu boju i hrskavost. Kada je tost gotov prebacite ga u drugu posudu.
Na istoj tavi zatim popržite trakice pilećeg filea koje možete začiniti curryjem, peršinom, mažuranom i ružmarinom. Kada je piletina gotova, stavite ju na poseban tanjur da se malo ohladi.
Zatim je na redu umak. Iako ga možete kupiti već gotovog u raznim trgovinama, predlažemo da isprobate napraviti domaći, stvarno nije neka nauka. Za umak možete koristiti majonezu ili vrhnje kojima ćete dodati narezani češnjak, peršin, friško mljeveni papar, sol i malo vode. Ako želite eksperimentirati možete dodati Worchester umak, parmezan, senf i slične dodatke.
Prilikom serviranja najprije stavljate salatu i povrće u tanjur. Dodajte kockice narezanog sira. Najbolje pašu aromatični, tvrdi sirevi tipa trapista ili parmezana. Salatu prelijete s malo umaka, ali bez miješanja. Komade pečene piletine posložite na salatu. Sve pospite prepečenim tostom i taa daa, salata je gotova.
Salata od hobotnice
Salata od hobotnice odličan je izbor za date night ili večeru s prijateljicama. Ukusna je, jednostavna za pripremiti, a činit će se kao da ste ju pripremali satima.
Sastojci za salatu od hobotnice:
- hobotnica
- cherry rajčice
- zelene masline
- matovilac
- maslinovo ulje
- sol
Priprema:
U većem loncu stavite kuhati hobotnicu. Dužina kuhanja ovisi o njenoj veličini, a znat ćete da je gotova kada vam meso hobotnice bude mekano kada ga probodete vilicom.
Kuhanu hobotnicu ocijedite od viška vode te je ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi.
Hobotnicu očistiti tako da prvo odvojite krakove od glave. Sada rukom ili nožem lagano odignite kožu (koliko ide). Glavu očistite također, sve iznutra bacite i properite vodom. Između glave i krakova se nalazi kljun, njega bacite. Kada ste očistili glavu i makli kožu ostalo vam je bijelo meso koje nožem narežite na manje komade.
U zdjelu stavite hobotnicu, a rajčice i matovilac operite i posušite. Sve izrežite na komade i pomiješajte u zdjelici. Sve posolite, začinite maslinovim uljem i salata je gotova.
Coleslaw salata
Coleslaw salata, ili jednostavnije, salata od kupusa čest je odabir priloga uz nedjeljni ručak. No, ako se dobro pripremi, coleslaw salata može biti sjajan obrok. Naravno postoje razne varijacije prema kojima možete pripremiti coleslaw salatu, no najvažniji su kupus i umak, ali možete dodati i mrkvu, poriluk, krastavce, čak i ananas.
Sastojci za coleslaw salatu:
- kupus
- mrkva
- celer
- luk
- kiselo vrhnje
- majoneza
- bijelo vino/ocat
- šećer
- sol
Priprema:
Sitno naribajte kupus, mrkvu te narežite celer i luk. Sve stavite u posudu i dobro pomiješajte.
Napravite preljev ( pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu, bijelo vino/ocat, malo šećera i soli).
Umakom prelijte naribano povrće, dobro promiješajte i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena prije posluživanja.
Salata od tjestenine
Salata od tjestenine odlično je rješenje za brzi ručak, ili za ponijeti na posao kao marendu. Osim što se brzo priprema, zasitna je, pa je to win – win situacija.
Sastojci:
- tjestenina
- kiseli krastavci
- paprika
- kukuruz
- kiselo vrhnje
- sir
- šunka
- sol
- papar
Priprema:
Dok se tjestenina kuha, narežite ostale sastojke ( kiseli krastavci, paprika, sir, šunka) i stavite u posudu.
Nakon što je tjestenina gotova, dodajte ju ostalim sastojcima.
Naposlijetku dodajte kiselo vrhnje i začinite po želji. Stavite u hladnjak da se salata ohladi i spremna je za konzumaciju. Može li jednostavnije?
Foto: Unsplash, Pexels