Cecilia Levy prava je mađioničarka koja papir pretvara u mala umjetnička djela. Stvara delikatne skulpturalne objekte od papira koristeći stranice starih knjiga, pastu od pšeničnog škroba i tehniku papier maché.

Naravno, nismo prvi koje je njezin rad oduševio, a brojni su svjetski mediji već ispričali njezinu priču s puno fascinacije jer njezin je posao vrlo precizan i delikatan. Cecilia svoje radove izlaže na međunarodnoj razini, a dio su privatnih i stalnih umjetničkih zbirki, uključujući i Švedski nacionalni muzej. Živi u švedskom gardiću Sigtuna, radi u svom studiju u Ateljéföreningen Hospitalet u Uppsali i članica je Konsthantverkarne u Stockholmu, gdje se njezini radovi prodaju. Ulovili smo je na kratko na putovanju iz Venecije gdje je izlagala, kako bi nam otkrila tajnu moć papira kao umjetničkog alata.

U kojoj ste fazi svog života odlučili napustiti svoj stalni posao i posvetiti se umjetnosti?

Nije se to dogodilo odjednom. Moj posao je nekada stajao na tri noge: grafički dizajn, uvezivanje knjiga i podučavanje. Godine 2009. počela sam eksperimentirati s papirnatom umjetnošću i postupno sam izašla iz faze svih ostalih poslova. Sve se to događalo tijekom nekoliko godina. Od 2016. radim samo kao samostalni umjetnik.

umjetnost od papira

umjetnost od papira

Kako ste se počeli baviti ovim tipom umjetnosti? I zašto papir kao vaš umjetnički alat?

Dogodilo se slučajno. Nekoć sam uklanjala tvrde korice starih knjiga i koristila ih kao trodimenzionalna platna, crtajući i slikajući s obje strane, ostavljajući umetke po strani. Pred vlastitu samostalnu izložbu 2009., moj se interes odjednom okrenuo prema sadržaju knjiga koji je ostao nakon korištenja korica. Počela sam eksperimentirati s poderanim trakama stranica knjiga i tehnikom zvanom papier mâché. Prvi suhi rezultati bili su udubljene, klimave, tanke posude od ljuske jajeta, s ponekim vidljivim fragmentima teksta. Ipak, smatrala sam ih vrlo privlačnim i odmah sam osjetila potrebu za daljnjim istraživanjem.

Papir je moj materijal, to je crvena nit u mom životu. Od crtanja u djetinjstvu, do rada s tiskom kao grafički dizajner i kasnije kroz knjigovez kojim sam stvarala proizvode po narudžbi, te na kraju, izrađujući skulpture od papira. Svestran je i uvijek dostupan. Osjećam da dobro razumijem papir i da dobro surađujemo.

umjetnost od papira

Gdje najbolje pristaje vaša umjetnost i gdje ju vi najradije volite vidjeti?

Radim samostalne izložbe i skupne izložbe, u zemlji i inozemstvu. Zastupa me Konsthantverkarna u Stockholmu gdje se mogu kupiti neki moji radovi. Također možete posjetiti bolnicu New Karolinska u Stockholmu i tamo vidjeti moje trajno umjetničko djelo. Dobila sam zadatak da obavim veliki dio posla na glavnom ulazu. Naziv je In Fusion – Contemplation Pieces i sastoji se od više od 30 unikatnih papirnatih skulptura, nadahnutih narodnom medicinom. Točnije biljkama i biljem koje se mogu koristiti za infuzije, odnosno čaj. Ovaj umjetnički projekt trajao je 3 godine, instaliran je 2017.

umjetnost od papira

umjetnost od papira

Na čemu trenutno radite?

Radim na seriji maštovitih flora pod naslovom La vie des Atomes, iz istoimene knjige. To je za nadolazeću izložbu.

umjetnost od papira

Foto: Cecilia Levy / www.cecilialevy.com