Gradovi Čazma, Rovinj, Labin, Opatija i Samobor ove su zime odustali od vatrometa tijekom blagdanskog i novogodišnjeg slavlja! Ovo je odlična vijest prvenstveno za sve kućne ljubimce, njihove dvonožne članove kućanstva i za sve kojima slavlje prvenstveno znači zabavu, uživanje u dobroj glazbi, jelu i piću, izlasku bez agresije i nepotrebne pirotehničke buke!

Čazma, Rovin, Labin, Opatija i Samobor slave Novu godinu bez vatrometa

Kako se približavamo kraju još jedne godine, Prijatelji životinja podsjetili su da novogodišnji vatromet nije niti nužan, niti nezamjenjiv način proslave. Stoga su dopisom pozvali sve gradove i općine da budu dio pozitivnih promjena i obilježe Novu godinu na ekološki osviješten i moderan način.

Podsjetili su na negativne posljedice koje vatromet može imati na životinje, ljude i okoliš, a kao jedan od primjera su naveli prošlogodišnji požar u Zagrebu izazvan vatrometom na krovu nebodera tijekom proslave Nove godine.

Kako se svijest građana tijekom vremena mijenja, sve više i više gradova odustaje od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Pozitivni primjeri u Hrvatskoj su Čazma, Labin i Rovinj koji će ove godine umjesto vatrometa imati laserski show.

“Grad Opatija ni ove godine, kao što nije bilo niti prošle, neće organizirati vatromet za doček Nove godine u organizaciji Grada. Pozdravljamo inicijativu za zaštitu životinja te će se Odlukom gradonačelnika sredstva u iznosu od 5.000,00 kuna donirati Liburnijskom društvu za zaštitu životinja “Lunjo i Maza”. – poručili su iz Grada Opatije.

Svake godine na stotine životinja pretrpi ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane vatrometom u novogodišnjoj noći. Zvuk vatrometa i eksplozija pirotehnike može izazvati kod životinja stanje šoka i izazvati ekstremni stres koji utječe na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Nadalje, ljudi koji su bolesni ili osjetljivi teško se nose s iznimno glasnom bukom. Vatromet također ispušta visoke razine štetnih plinova i zagađuje već ionako zagađen zrak te trgovi zagađenja ostaju u vodi i tlu.

Uz sve navedene argumente vjerujemo da će i ostali hrvatski gradovi, ako ništa vremenom, donijeti iste odluke. Koncert, odbrojavanje i lightshow umjesto vatrometa sigurno će se svima svidjeti!

Fotografije: Unsplash