
Ako trenirate i želite izgraditi mišićnu masu, unos proteina kroz obroke, posebno ručak, pomaže oporavku mišića nakon fizičke aktivnosti i potiče njihovu izgradnju. No, čak i ako niste aktivni vježbač, visokoproteinski obroci osiguravaju stabilnu razinu energije, sprječavaju nagle oscilacije razine glukoze u krvi i smanjuju želju za nezdravim grickalicama između obroka
Stoga, bilo da želite izgraditi mišiće, ostati u formi ili jednostavno duže biti siti, visokoproteinski ručak uvijek je dobra opcija, a mi u nastavku donosimo tri brza i ukusna recepta na bazi piletine!
Pileća prsa s palentom i zrnatim sirom – oko 80 g proteina
- 250 g piletine
- 50 g palente
- 200 g zrnatog sira
- sol, papar i mediteranski začin
Priprema:
- Na malo maslinovog ulja pripremite pileća prsa koja ste prethodno marinirali po želji.
- U međuvremensku skuhajte palentu te začinite solju i paprom.
- Kad je piletina gotova, sve skupa poslužite te na kraju dodajte zrnati sir.
Kremasta zapečena tortilja – oko 45 g proteina
- 200 g piletine
- 50 g mozzarella
- pirjano povrće po želji
- salata po želji
Priprema:
- Piletinu ispeći na tavi dok ne postane zlatnosmeđa i sočna, a povrće kratko propirjati na tavi dok ne omekša.
- Kad su svi sastojci gotovi, staviti ih u tortilju i zamotati.
- Zamotanu tortilju staviti na papir za pečenje te rasporediti mozzarellu rasporediti – dio staviti unutar tortilje, a ostatak posuti po vrhu za dodatnu hrskavost.
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 230 °C oko 15 minuta, odnosno dok se mozzarella ne otopi i lagano zapeče.
- Na kraju dodati svježu salatu i narezanu rajčicu prije posluživanja.
Piletina s pireom od batata – oko 65 g proteina
- 250 g piletine
- 200 g batata
- začini po želji
- salata po želji
Priprema:
- Batat oguliti, narezati na kockice i kuhati u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 15-20 minuta).
- Piletinu začiniti po želji (sol, papar, češnjak, paprika, origano ili drugi omiljeni začini).
- Ispeći na tavi s malo maslinovog ulja ili na roštilju dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i bude potpuno pečena iznutra (oko 5-7 minuta sa svake strane).
- Kuhani batat ocijediti i zgnječiti vilicom ili štapnim mikserom. Dodati malo maslaca, mlijeka ili maslinovog ulja za kremastu teksturu (po želji).
Foto: Unsplash