Ako trenirate i želite izgraditi mišićnu masu, unos proteina kroz obroke, posebno ručak, pomaže oporavku mišića nakon fizičke aktivnosti i potiče njihovu izgradnju. No, čak i ako niste aktivni vježbač, visokoproteinski obroci osiguravaju stabilnu razinu energije, sprječavaju nagle oscilacije razine glukoze u krvi i smanjuju želju za nezdravim grickalicama između obroka

Stoga, bilo da želite izgraditi mišiće, ostati u formi ili jednostavno duže biti siti, visokoproteinski ručak uvijek je dobra opcija, a mi u nastavku donosimo tri brza i ukusna recepta na bazi piletine!

Pileća prsa s palentom i zrnatim sirom – oko 80 g proteina

  • 250 g piletine
  • 50 g palente
  • 200 g zrnatog sira
  • sol, papar i mediteranski začin

Priprema:

  1. Na malo maslinovog ulja pripremite pileća prsa koja ste prethodno marinirali po želji.
  2. U međuvremensku skuhajte palentu te začinite solju i paprom.
  3. Kad je piletina gotova, sve skupa poslužite te na kraju dodajte zrnati sir.

Kremasta zapečena tortilja – oko 45 g proteina

  • 200 g piletine
  • 50 g mozzarella
  • pirjano povrće po želji
  • salata po želji

Priprema:

  1. Piletinu ispeći na tavi dok ne postane zlatnosmeđa i sočna, a povrće kratko propirjati na tavi dok ne omekša.
  2. Kad su svi sastojci gotovi, staviti ih u tortilju i zamotati.
  3. Zamotanu tortilju staviti na papir za pečenje te rasporediti mozzarellu rasporediti – dio staviti unutar tortilje, a ostatak posuti po vrhu za dodatnu hrskavost.
  4. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 230 °C oko 15 minuta, odnosno dok se mozzarella ne otopi i lagano zapeče.
  5. Na kraju dodati svježu salatu i narezanu rajčicu prije posluživanja.

Piletina s pireom od batata – oko 65 g proteina

  • 250 g piletine
  • 200 g batata
  • začini po želji
  • salata po želji

Priprema:

  1. Batat oguliti, narezati na kockice i kuhati u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 15-20 minuta).
  2. Piletinu začiniti po želji (sol, papar, češnjak, paprika, origano ili drugi omiljeni začini).
  3. Ispeći na tavi s malo maslinovog ulja ili na roštilju dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i bude potpuno pečena iznutra (oko 5-7 minuta sa svake strane).
  4. Kuhani batat ocijediti i zgnječiti vilicom ili štapnim mikserom. Dodati malo maslaca, mlijeka ili maslinovog ulja za kremastu teksturu (po želji).

Foto: Unsplash