Jedan od gorućih problema današnjice je bacanje hrane i to u nevjerojatno velikim količinama.

Sjetite se samo koliko ste puta pomislili na „gladnu djecu u Africi“, a pri tome, zbog različitih razloga, bacili hranu u smeće. Ili ste pak prisustvovali ostacima hrane na tanjuru u restoranu za koje nikada niste sigurni gdje zapravo završavaju. E, baš to je doista veliki problem današnjice, a dvije su Britanke zato osmislile aplikaciju OLIO.

Ova mobilna aplikacija povezuje susjede jedne s drugima te s lokalnim tvrtkama kako bi se višak hrane mogao dijeliti, a ne bacati. To bi mogla biti hrana koja se bliži datumu prodaje u lokalnim trgovinama, rezervno domaće povrće, kruh od vašeg pekara ili namirnice u vašem hladnjaku koje ostaju kada odete na put. Radi lakšeg snalaženje, OLIO se može koristiti i za neprehrambene kućanske predmete i super je jednostavan za korištenje. Da biste ponudili hranu i učinili je dostupnom, jednostavno otvorite aplikaciju, dodajte fotografiju, opis te kada i gdje je dostupna za preuzimanje. Da biste pristupili dostupnoj hrani, jednostavno pregledajte oglase dostupne u vašoj blizini, zatražite sve što vam se sviđa i dogovorite preuzimanje putem privatnih poruka. Malim akcijama doista je moguće mijenjati svijet, a baš s tom idejom poduzetnice Tessa Clarke i Saasha Celestial upustile su se u ovu ideju sa željom da ponude svijetu neku održiviju budućnost.

Tessa Clarke i Saasha Celestial

OLIO je lansiran u siječnju 2016., a danas ima preko tri milijuna registriranih korisnika, većinom u Velikoj Britaniji, a već je razmijenjeno preko 17 milijuna prehrambenih proizvoda. Trećina svakodnevnih korisnika dolazi iz siromašnih kućanstava. Aplikacija je također pokrenula suradnju s kafićima, restoranima i prehrambenim lancima, pa volonteri prikupljaju hranu koja im ostane i dijele ju u svojoj zajednici. Više informacija potražite ovdje.

 

Foto: Unsplash, olioex.com