Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u utorak 6.lipnja 2023. godine, svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća povodom obilježavanja 77. obljetnice osnutka PMF-a obilježava Dan fakulteta i osim svečane ceremonije svoju objetnicu obilježava s iznenađenjem za građane u – Botaničkom vrtu!

Program svečanosti započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika. U sklopu svečane sjednice pohvalnicama će biti nagrađeni najbolji studenti, zahvalnicama umirovljeni djelatnici, a priznanjima mladi znanstvenici. Tradicionalnom, i na Sveučilištu u Zagrebu jedinstvenom, nagradom „BRDO“, za koju studenti sami provode anketu za nominiranje i odabir najzaslužnijih profesora, studenti će nagraditi po jednog profesora i asistenta sa svakog odsjeka PMF-a.

PMF-ova događanja

Od događanja, uz “Wise” i “Meeth the Mathmaticians”, i ove godine su održali “Dan i Noć na PMF-u” – jedan od najvažnijih i najvećih događanja popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Na PMF-ovom znanstvenom brdu na pozornici na otvorenom i kroz razna predavanja, pokuse i predstave  posjetilo ih je oko 5000 ljudi željnih znanosti. Promicanje prirodoslovlja, matematike i računarstva i dalje ostaje naš cilj, posebice približiti znanost djeci predškolskog i školskog uzrasta na drugačiji, pristupačniji i zanimljiviji način te ih potaknuti na odabir studija i karijere u ovim područjima djelatnosti.

Iznenađenje u Botaničkom vrtu

Povodom Dana PMF-a, Fakultet građanima sada već drugu godinu za redom daruje besplatan ulaz u Botanički vrt Zagrebačkog PMF-a te vođenu turu Botaničkim vrtom koje će se održati u utorak 6.lipnja. u 12 sati, a od ove godine, prvi put u više od 130 godina, u Botaničkom vrtu moći ćete prošetati Alpinumom – najstarijom kamenjarom u Vrtu. Građani se za vođenu turu mogu predbilježiti na e-mail adresu vanja.stamenkovic@biol.pmf.hr.

Također, povodom Dana Fakulteta, od 5. do 9.lipnja u auli PMF-a na Horvatovcu posjetitelji će moći pogledati izložbu “Žene u STEM-u”. Na razini Europske unije posebno se naglašava uloga žena u STEM-u koji je temelj suvremenih zanimanja i tehnologija. Vrlo zapaženom izložbom Žene u STEM-u Fizičkog odsjeka PMF-a predstavljenoj na Danu i noći PMF-a i Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, koju su uredile Gordana Stubičan Ladešić i Iva Čizmin, započeli su s prikazima izuzetnih znanstvenica, istraživačica i inženjerki.
U duhu suvremenog obrazovanja cilj je idućih godina graditi ovu priču s brojnim imenima, kako bi ju uveli u vrtiće i školske udžbenike i time inspirirali više žena na karijere u STEM-u.

Fotografije: TZGZ (JUlien Duval), PMF