U posljednje vrijeme jedan nam je jako zanimljivi slovenaki brend zapeo za oko – BOHO Headwear. Ovaj slovenski brend ručno rađenih modnih dodataka za kosu nudi pokrivala za glavu kao što su šeširi, obruči, turbane, trake za kosu, fascinatore… a iza njega stoji Špela Strašek s kojom smo razgovarali

Dvadesetosmogodišnja Špela Strašek  živi u slovenskom Celju. Iako je diplomirala sociologiju, svijet svijet mode i dizajna uvijek ju jako privlačio. “U svijetu mode uglavnom me zanimaju i inspiriraju sadržaji, znači cijela priča o onome što se krije u procesu stvaranja, priča o kreacijama. Čak i kada dizajniram šešire i ostale kreacije poput traka ili mašni, mislim da je čitav proces stvaranja jedna velika priča.” kaže nam Špela. Za vrijeme studija pohađala je tečaj krojenja i šivanja u Ljubljani, gdje je naučila osnove šivanja. No kad se vratila nakon studija u Celje, slučajno je primijetila da njezin susjed ima radnju, svoj zanat izradnje šešira, kojeg drži više od 50 godina.

“Voljan me bio naučiti tehnikama izrade šešira. Još uvijek idem k njemu, učim nove stvari, posuđujem materijale, jer je stvarno teško dobiti dobar materijal za šešire, pogotovo u Sloveniji” zahvalna je Špela na prenošenju znanju uz pomoć kojeg je uspjela svoj hobi i strast prema šeširima i drugim kreacijama pretvoriti u posao. “Već dobre dvije godine imam svoj butik sa šeširima i drugim naglavnim kreacijama, i to mi je sada glavni posao” informirajući nas da se boutique nalazi u samom središtu grada Celja, te da je jedini butik u Sloveniji koji nudi modne dodatke za kosu u takvom unikatnom izdanju.

Osim Slovenije, svoje kreacije izlaže i u Londonu, i to svake godine na prestižnom Tjednu šešira u Londonu (London Hat Week); surađuje s Veleposlanstvom Republike Slovenije u Londonu i sudjeluje na Royal Ascot događaju, na kojem su bile vidljive i njezine kreacije. 

Priča iza BOHO Headwear

Brend je prepoznatljiv po tome što objedinjuje eklekticizam starih znanja o zanatskom šeširu s novim tehnikama, povezujući tako moderne modne trendove s tradicijom. Špela je posao započela tijekom studija, 2016. godine, u početku kao hobi, jer je željela napraviti sama poneki komad za sebe. Kasnije, 2018. godine, kada je dobila priliku prvi put izložiti svoj rad u Londonu na prestižnoj izložbi šešira ‘London Hat Week’, pretvorila je svoj hobi u posao.

“Jako volim povijest, a kroz povijest šeširi su uvijek bili prisutni u svim segmentima života. Zbog te činjenice sam i željela što više naučiti o području izrade šešira, pogotovo zato što je danas to vrlo rijetko. Pogotovo u Sloveniji. Stoga mislim da je dobro oživjeti ovaj zanat ili svijet dizajna, potaknuti nošenje šešira. Sviđa mi se eklekticizam novih metoda izrade zajedno sa starim znanjem o zanatu” prenosi nam ova dizajnerica iza BOHO Headwear svoju ljubav prema dizajnu šešira i ostalih kreacija za glavu.

Iza navedenog brenda stoji sama – od ideje, dizajna do šivanja. “Svaki je proizvod izrađen ručno, s kvalitetnim i pažljivo odabranim materijalima. Međutim, kako postaje sve iscrpljivije biti sam, zbog, hvala bogu, puno narudžbi, u budućnosti moram proširiti svoj tim. Za svaku kolekciju jesen / zima, proljeće / ljeto odredim paletu boja – proučavam boje, uzorke i materijale, nakon čega slijedi kupnja robe, filca i ostalih dodataka za izradu.”

“Nakon svega toga pripremam kolekciju, predstavim je i napravim pribor na temelju potražnje. Trenutno su najveći prodajni hit obruči za kosu – od običnih, pletenica, dekorativnih. Za sve to pazim da je na raspolaganju ograničena količina proizvoda određene boje.” opisuje nam Špela već oveći obujam posla.

Šarolika i široka ponuda

Ovaj slovenski brend ručno rađenih modnih dodataka za kosu nudi pokrivala za glavu kao što su: šeširi, obruči, turbane, trake za kosu, petlje i fascinatori, a sva pokrivala za glavu jedinstvena su i izrađena ručno od kvalitetnih i modernih materijala. “BOHO Headwear je namijenjen ženama koje kroz kreacije dodatka za kosu žele uljepšati svoj cjelokupni imidž i izraziti eleganciju i sofisticiranost.” kaže nam Špela od ideji iza ponude.

Elegantnost, ekstravagancija i dekorativnost vodeći su elementi ovog branda koji nudi svjež i inovativan pogled na ovaj stari zanat. “Moja velika želja bila je doprinijeti oživljavanju zanata šešira i potaknuti ljude da ih nose. Cilj mi je i inozemstvo, a iako sam već donekle predstavila svoj rad u Londonu, želim puno više. Planiram imati izloge i prodaju kreacija u zemljama na Balkanu, a i u gradovima poput Berlina, Beča ili Londona.” otkrila nam je Špela svoj daljnji put. Što reći osim toga da joj želimo mnogo sreće i da se nadamo da je samo dio mladih dizajnera koji će se uhvatiti oživljavanju starih i predivnih zanata. 

Više o Špelinom brendu BOHO Headwear potražite na njezinom Instagram i Facebook profilu.