Svojom energijom i porukama o ljubavi, Bob Marley nadahnuo je generacije diljem svijeta. Od njegove smrti prošlo je više od četrdeset godina, no njegov status kultne figure reggae i popularne kulture ne blijedi. Povodom 79. obljetnice njegova rođenja, publika i fanovi imaju priliku upoznati se s brojnim detaljima iz bogatog života ovog glazbenog velikana, kroz hrvatski prijevod hvaljene biografije „Catch a Fire: Život Boba Marleya“ autora Timothyja Whitea.

Ovo bogato izdanje na više od 570 stranica vodi čitatelje kroz cjeloviti portret reggae legende i prikaz vremena u kojem je živio, a autor Timothy White bio je blizak s Marleyjem, njegovom obitelji i najužim krugom prijatelja. Upravo mu je to omogućilo pristup privatnim dokumentima i fotografijama tako da su Marleyjev život i stvaralaštvo u ovoj knjizi opisani s ljubavlju i razumijevanjem.

Ovogodišnje novo izdanje knjige „Catch a Fire: Život Boba Marleya“ je ujedno i finalno, potpuno i nadopunjeno izdanje ovog naslova, koje uz rijetko viđene fotografije donosi proširenu i ažuriranu diskografiju.

Također, publika u Hrvatskoj do sada nije imala priliku čitati knjigu o životu i nasljeđu Boba Marleya na hrvatskom jeziku, budući da je ovaj naslov ujedno i prvi hrvatski prijevod neke njegove biografije.

Brojni glazbeni kritičari smatraju da bi “Catch a Fire” trebala biti izdvojena kao najbolja knjiga o Marleyjevom životu i radu te da „ne postoji nijedna druga knjiga koja donosi tako potpun i točan portret reggae kulture“.

I dok je Marley centralna figura biografije, „Catch a Fire“ ujedno je i pregled društveno-povijesnih i kulturnih okolnosti njegovih korijena na Jamajci i Rasta pokreta koji su oblikovali njegovo razmišljanje te pogled na duhovnost i cijeli život.

Kao glazbena i kulturna ikona Jamajke, Bob Marley ostavio je neizbrisiv trag i nasljeđe te svijetu približio reggae i rastafarijansku kulturu, a svojom duhovnošću i karakterom bio je glasni zagovornik ljubavi i jedinstva.

Njegov slikoviti i bogati život detaljno su prikazani upravo u knjizi „Catch a Fire: Život Boba Marleya“, koja je u hrvatskom prijevodu od 13. veljače objavljena i dostupna u izdanju glazbene knjižare Rockmark.

Foto: PR, Profimedia.hr