Organiziranje blagdanskih troškova gotovo uvijek je teško. Prođimo zajedno s financijskim stručnjakom kroz metode koje će vam pomoći da ne izgubite velik iznos novca tijekom blagdana.

Financijska savjetnica i sadašnja investitorica Tatiana Bunegina govori o tome kako u okviru svog budžeta napuniti blagdanski stol i opskrbiti se darovima za vaše najdraže na vrijeme, a da to ne ostavi propuh u vašem džepu, već da vam ostane sredstava i nakon blagdana, bez odricanja.

# Analiza trenutačne financijske situacije

Zapišite svoje prihode i rashode na papir, u proračunsku tablicu, u elektronički dokument ili u bilješke na telefonu. Prvo, pomoći će vam shvatiti koliko ste realno spremni potrošiti za blagdane. Drugo, vidjet ćete koliko nakon blagdana, do iduće plaće, trebate štedjeti za život, a koliko za štednju. Štednja nije važna samo za buduće planirane troškove već i za neočekivane situacije, poput kvara na automobilu ili renoviranja životnog prostora.

Postoje dva načina plaćanja redovitih troškova: mjesečna plaćanja i polovični način plaćanja. Mjesečna plaćanja uobičajeni su način plaćanja pri kojem svoje račune plaćate u cijelosti svaki mjesec. Fleksibilniji je način polovičnog plaćanja, gdje troškove dijelite na dva dijela i plaćate ih uz svaku plaću. Obje metode imaju svoje prednosti i nedostatke, a važno je odabrati onu koja najbolje odgovara vašoj financijskoj situaciji i omogućuje vam postizanje financijskih ciljeva.

# Postavljanje ograničenja na svoj budžet

Postavite ograničenja na darove za blagdane. Odredite iznos koji ste spremni potrošiti i držite se tog proračuna. Preporučuje se ne potrošiti više od 10-15 % ukupnog budžeta na darove. Bolje je unaprijed planirati kupnje u većoj financijskoj vrijednosti.

# Kreirajte liste

Napravite popis jela, namirnica i darova – tako ćete izbjeći nepotrebne troškove i planirati količinu hrane na stolu, vodeći računa o broju gostiju. Osim toga, pomoću popisa možete uravnotežiti i diverzificirati jelovnik. Mnogi proizvodi (poput alkohola i konzervirane hrane) mogu se kupiti unaprijed, što vam može uštedjeti vrijeme i novac. Jasno formuliran opis i broj darova pomoći će u izbjegavanju neočekivanih troškova.

# Potražite profitabilne opcije

Nakon što odlučite što će se naći na vašem blagdanskom stolu i što ćete kome pokloniti, krenite u potragu za ekonomičnom nabavkom. Pratite akcije na proizvode, ili koristite online dućane.

# Optimizirajte svoje troškove zabave

Ne morate ostati kod kuće da biste uštedjeli. Organizirajte filmski maraton kod kuće, pripremanje poslastica zajedno s članovima obitelji ili večer društvenih igara. Slijedeći ove korake i tehnike budžeta, možete uživati ​​u blagdanima bez da vas opterećuju financijske brige te održati svoje mentalno i materijalno blagostanje.

Foto: Pexels