
Razdoblja blagdana, proslava i druženja tradicionalno donose stolove prepune omiljenih specijaliteta. A u takvoj atmosferi lako je posegnuti za dodatnim porcijama i desertima
Ipak, održavanje dobre forme nije neizvedivo jer uz nekoliko jednostavnih navika moguće je uživati u hrani, a istovremeno ne pretjerati.
Izbjegavajte stalno grickanje
Planiranje obroka temelj je uravnotežene prehrane, osobito kad hrane ima puno i kad se stalno nešto nudi. Umjesto da jedete “usput” ili nesvjesno posežete za grickalicama, unaprijed odredite vrijeme za doručak, ručak, večeru i eventualne poslastice. Kad je raspored jasan, lakše je kontrolirati količine, izbjeći prejedanje i dati tijelu dovoljno vremena za probavu. Također, tako ćete zadržati osjećaj sitosti bez nepotrebnih kalorija i izbjeći umor koji nastaje nakon čestih malih obroka.
Započnite dan nutritivno bogatim obrokom
Jutarnji obrok postavlja ton cijelom danu. U razdobljima kada se očekuju obilniji ručkovi ili večere, odaberite lagan, ali hranjiv doručak. Idealna kombinacija su proteini (jogurt, jaja, svježi sir), vlakna (zobene pahuljice, voće) i zdrave masnoće (orašasti plodovi, sjemenke). Takav obrok osigurava stabilnu energiju, drži apetit pod kontrolom i sprečava pretjeran unos kasnije. Kada dan započne uravnoteženo, lakše je zadržati mjeru i tijekom najbogatijih obroka.
View this post on Instagram
Uključujte porciju povrća u svaki obrok
Jedan od najjednostavnijih načina da smanjite kalorijski unos, a povećate nutritivnu vrijednost obroka, jest dodavanje povrća. Bilo da se radi o salati, kuhanom povrću ili grill varijanti, povrće stvara osjećaj sitosti, podržava dobru probavu i sprječava nadutost. Uključite ga uz svako jelo; čak i uz tradicionalna, teža blagdanska jela i tijelo će lakše podnijeti raznovrsnu hranu kojom ste okruženi.
Kratke šetnje čine razliku
Tijelo najbolje funkcionira kad se koristi, a blagdani su idealno vrijeme za uvesti više lagane aktivnosti. Čak i ako nemate vremena za trening, nego 15-20 minuta brže šetnje nakon obroka može poboljšati probavu, smanjiti nadutost i stabilizirati razinu glukoze u krvi. Osim toga, kretanje povećava energiju i ubrzava metabolizam, što pomaže lakše izbjeći osjećaj težine nakon obilnijih jela.
View this post on Instagram
Jedite polako i svjesno
Svjesno jedenje jedna je od najučinkovitijih metoda za kontrolu porcija. Kad jedete sporije, mozak ima vremena registrirati sitost, a okus hrane postaje izraženiji. Time se prirodno smanjuje potreba za dodatnim porcijama, a uživanje u obroku postaje intenzivnije. Obratite pozornost na teksture, mirise i okuse; to je jednostavan trik koji pomaže u tome da se jede manje, a da zadovoljstvo ostane isto – ako ne i veće.
Foto: Instagram/@sarahrohde_





