Možete li zamisliti da se penjete po litici metre i metre visoko, a pri tome ne koristite sigurnosnu opremu koja bi vam moglo pružiti sigurnost na toj visini?

Za američkog penjača Alexa Honnolda to je način života. Njegova strast prema free solo penjanju nagrađena je i Oscarom za dokumentarni film „Free Solo“. Stil free solo u svijetu penjača označava pothvat penjanja bez sigurnosne opreme oslanjajući se samo na vlastite vještine i snagu. Mnogima su se od samog pogleda na Alexove vratolomije na stijenama tresle noge iz vlastite fotelje, a pomisao da i sami to pokušaju bila je ravna nuli. Iskustvo penjanja bez opreme domena je elitnih sportaša te nešto što većina nas nikada ne bi doživjela. Tema spomenutog i nagrađenog dokumentarca bila je njegov pothvat penjanja na vrh El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite, on je bio prvi koji je to učinio „free solo“ stilom.

Vijest o novom filmu u kojem Alex „penje“ glavnu ulogu stigla je nedavno, a lansirana je prije koji tjedan te gledateljima pruža zanimljivo iskustvo gdje su i sami potaknuti na penjanje uz pomoć nove tehnologije. Zahvaljujući imerzivnoj stvarnosti VR-a, gledatelji uz novi dvodijelni dokumentarni film pod imenom „Alex Honnold: The Soloist VR“ mogu iz vlastite fotelje doživjeti iskustvo kao da su tamo, na stijeni, s Alexom. Ovaj je film za sada dostupan u SAD-u na Oculus TV-u, na Meta Quest platformi, ali bi u budućnosti mogao doživjeti i širu distribuciju. Dvodijelna serija nudi obilje zapanjujućih krajolika, no kažu kako bi nekima ovaj film mogao biti težak za gledanje.

Za The Guardian je Honnold izjavio: „Mislim da bi za neke ljude to mogla biti jedna od najintenzivnijih stvari koje su ikada gledali. Čak i kada sam gledam, pomislim: ‘Ovo je puno.’ Odradio sam prave uspone i još uvijek se osjećam prilično intenzivno.“ Honnold je podijelio impresiju kako su čak i njegovi prijatelji penjači uspjeli jedva pogledati dvije polusatne epizode, i to „pomalo“. Tajna je upravo u VR tehnologiji koja vas stavlja upravo na mjesto događaja. Film je režirao Jonathan Griffith, redatelj specijaliziran za snimanje planinskih sportova. Sam alpinist, Griffith kaže da je virtualna stvarnost najmoćniji način da dovede ljude u svoj svijet penjanja. U nadi da ćemo ga i mi brzo moći pogledati, podsjećamo se jednog od najimpresivnijih sportskih dokumentaraca „The Free Solo“.

 

Foto: Screenshot