Američki komičar Bill Cosby napustio je zatvor nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud Pennsylvanije ukinuo njegovu osuđujuću presudu za seksualni napad. Reakcije su podijeljene

Cosby, najpoznatiji po ulozi oca u TV seriji The Cosby Show iz 80-ih, posljednje je dvije godine boravio u zatvoru, služeći kaznu iz 2018. godine za drogiranje i seksualno zlostavljanje bivše košarkašice Andree Constand. Jedina kaznena osuda među desecima ispovijesti žena koje su optužile Cosbyja za seksualni napad.

Tako je, nakon što je prije tri godine proglašen krivim prema tri točke kaznenog djela napada na Constand, koja je svjedočila da ju je zlostavljao u svome domu i to prijavila policiji, sada slobodan čovjek.

Koji je razlog oslobođenja Billa Cosbyja?

Obrazloženje sudaca je složeno i proteže se na 79 stranica, no svodi se na pisani sporazum koji je dogovorio bivši tužitelj Bruce Castor koji je radio na slučaju, a u kojem je navedeno da neće optužiti gospodina Cosbyja ako svjedoči u parnici Andree Constand. Dakle, neovisno o tome što Bill Cosby tvrdi, nije donesena odluka da nije kriv za djelo prema tri točke optužnice, već je tužitelj Castor učinio ono što nije smio: obećao da ga neće optužiti.

U presudi od srijede, suci Vrhovnog suda također su zaključili da su druga svjedočenja žena, a koja nisu bila direktno povezana sa slučajem, ukaljala suđenje. “Postoji samo jedan pravni lijek koji Cosbyju može u potpunosti vratiti status quo ante. On mora biti oslobođen i mora biti zabranjeno svako buduće kazneno gonjenje zbog ovih konkretnih optužbi”, navodi se u pravnom tekstu objavljenom u srijedu. “Ne sporimo da je ova odluka i ozbiljna i rijetka. No u ovom je slučaju opravdana.” Cosbyjev glasnogovornik Wyatt kratko je prokomentirao da je  bio postignut dogovor i da je Bill Cosby “imao imunitet. Nikada nije trebala biti podignuta optužnica.”

Tijekom 2014. i 2015. godine više desetaka se žena javilo sa sličnim optužbama za drogiranje i napad od strane Billa Cosbyja, a lokalne vlasti znale su da pravila zastare znače da ne mogu provoditi većinu ovih optužbi. Constand je iznijela svoju samo nekoliko dana prije nego što je trebala na snagu stupiti zastara zbog 12-godišnjeg ograničenja u slučaju njezinih navoda…

Reakcije na oslobođenje?

Javnost je, razumljivo, podijeljena oko ove vijesti. Primjerice, glumica Phylicia Rashad, koja je glumila Billovu suprugu u seriji “The Cosby Show”, napisala je na Twitteru da je ispravljena strašna pogreška, dok je odvjetnica Gloria Allred, koja je zastupala više od 30 optužiteljica gospodina Cosbyja, presudu opisala kao “poražavajuću”, te dodala da odluka ne opravdava ponašanje komičara. “Moje srce posebno ide onima koje su hrabro svjedočile u oba njegova kaznena slučaja”, rekla je u službenoj izjavi.

 

Foto: Pool/ Getty Images Entertainment