Sociologinja, zaljubljenica u glazbu, umjetnost i ljepotu. Svojim profilom na Instagramu @skincare_beauty_truth želi pružiti potporu svima onima koji još uvijek traže svoju idealnu rutinu, a posebno ženama 40+ koje su manjina na društvenim mrežama u službi kreatora sadržaja ili influencera.

Za sebe kaže da je veliki ljubitelj francuske kozmetike, no svaki dobar proizvod ne prolazi joj ispod radara jer obožava otkrivati nove stvari. Samim time sretni smo da smo je “ulovili” i da je pristala biti dio žirija našeg prvog Best of Beauty natječaja. Kako je od sociologije došla u svijet beauty industije, što je inspirira i motivira te je li otkrila neki novi proizvod koji ju je oduševio, saznajte u nastavku.

Dubravka Pleško

Neobičan je put od sociologije do beauty industrije. Kako je izgledao tvoj profesionalni put?

I dalje sam sociolog i bavit ću se temama kojima se neki ne žele baviti ili pričati. U beauty industriji našla sam se slučajno za vrijeme lockdowna kada smo se svi više počeli posvećivati zdravlju kože, a s obzirom na to da spadam u kategoriju 40+, teško mi je bilo pronaći kreatore koji se bave našim problemima, tako da sam sama počela pisati i proučavati, testirati. Ta zajednica rasla je i rasla, i baš sam nekako sretna što okuplja divne ljude, one starije i one mlađe. Mislim da je sve opstalo zbog transparentnosti i povjerenja koje ljudi imaju u moje preporuke. 

Kako gledaš na ovaj natječaj? Teško je ponekad izdvojiti “najbolji” proizvod i svi znamo u konačnici da je njega kože individualna. Čime si se vodila u odluci o “najboljem”?

Meni su ovakvi natječaji izazov. Nekad ću isprobati i neke proizvode koji se inače ne bi našli u mojoj rutini. Što je to najbolji” proizvod? Jedan proizvod može nekome biti najbolji, a nekome najgori. Proizvod koji me oduševi u startu i dokaže se na duge staze smatram pobjednikom u nekoj od kategorija. No, ipak, kao i sve, bitna je cijela rutina, koliko ste posvećeni i redoviti u svemu.

Koja su tri-četiri osnovna koraka njege kože koje bi savjetovala zaposlenoj ženi? 

Čišćenje lica, serum s antioksidansima i SPF ujutro te čišćenje lica, retinol i peptidi navečer. Eksfolijant i maske po potrebi.

Imala si čast biti jedina članica koja je dobila na testiranje proizvode u sklopu nominacije za Najbolji ANTI-AGE GADGET. Možeš li nam dati neki osvrt na iste kako bi pomogla našim čitateljicama u odluci o kupnji?

Tehnologija se tako brzo razvija da to ne stignemo ni popratiti. Mislim da će uz skincare veliku ulogu imati radioterapija, LED maske i slično. To su zbilja proizvodi koji skraćuju odlaske kod kozmetičara, rade na proizvodnji kolagena i stvarno “rade svoj posao” na duže staze. Za sada sam više oduševljena LED maskama negoli radioterapijom, kojoj možda trebam dati više vremena da pokaže svoje beneficije na koži.

Serum? Zašto je bitan dio njege kože?

Serum je kao centralni dio ručka – postavite stol, stavite predjelo, a serum je glavni obrok, nakon njega još imate desert i to je to. Serumi imaju različitu svrhu korištenja bilo da su antioksidansi, retinoidi, peptidi ili pak kombinacije par elemenata kao što je Lancôme Triple serum, koji vam u jednom potisku daje većinu  onoga što biste uzeli korištenjem tri-četiri različita seruma.

Već i ptice na grani znaju da je SPF No.1. u njezi kože. 

SPF je možda najbolji anti-age proizvod, bitno je da pronađete onaj koji ćete voljeti. Korejska kozmetika napravila je pravu pozitivnu revoluciju kod takvih proizvoda. Lagane, hidratantne teksture kao Beauty of Joseon SPF “kupile” su ljude na prvu i stvorile mjesto u rutini kod većine.

Ulja za lice? Zašto su bitan dio njege lica i koja bi preporučila našim čitateljicama? 

Ulja za lice nisu samo za suhu kožu. Nadoknađuju gubitak lipida, obnavljaju narušenu barijeru, a naši proizvođači imaju zbilja prekrasne proizvode. Novo što sam isprobala, a svidjelo mi se jesu Malinca šipkovo ulje, Immortela i Biyosh.

I za kraj, što je za tebe ljepota? Što bi poručila našim čitateljicama? 

Ljepota je zbilja u prihvaćanju samog sebe, svojih godina, nekih sitnih nesavršenosti. Ljepota duha dat će onaj glow koji nećete dobiti niti od jednog proizvoda. Mir, zadovoljstvo, vrijeme za sebe bitni su čimbenici koji utječu na ljepotu. Osoba koja je blaga, puna ljubavi, samouvjerena i mudra – osoba je koja je lijepa. Ne trebamo trčati za vječnom mladošću, tu utrku smo unaprijed izgubili. Trebamo učiniti svaku svoju godinu života najljepšom do sada. I sebi i drugima.

Fotografije: privatni album, Instagram