Prošlih dana je na domaćoj filmskoj i umjetničkoj sceni odjeknula jedna super vijest! Naime, film “Eeva” ušao je u program tj. konkurenciju Berlinale Shorts!

Berlinale Shorts svake godine predstavlja do 25 naslova s međunarodnom i svjetskom premijerom. Program kurira Anna Henckel-Donnersmarck. Tročlani međunarodni žiri odlučuje o dobitnicima nagrada koje se dodjeljuju tijekom službene svečanosti: Zlatnog medvjeda i Srebrnog medvjeda. Osim toga, žiri nominira jedan naslov za Europsku filmsku nagradu, a dobitnik Zlatnog medvjeda automatski je kvalificiran za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma. Više o programu Berlinale Shorts možete saznati ovdje.

Eeva na Berlinaleu

Film “Eeva” donosi priču o najtužnijem danu u Eevinu životu koja iznenada postaje udovica. Na sprovodu pada kiša. Puno je plača, previše vina, nekoliko djetlića i par snova koji ispunjavaju praznine.

“Eeva” je svjetsku premijeru imala u nacionalnoj konkurenciji festivala PÖFF Shorts u studenom prošle godine, paralelno s 26. Filmskim festivalom “Black Nights”.

“Iznimna mi je čast predstaviti film na prestižnom festivalu kao autorici koja predstavlja hrvatski animirani film. Također sam zahvalna na estonsko-hrvatskoj kombinaciji koja se do sada pokazala vrlo uspješnom. Zahvalna sam čitavom timu koji nas je podupirao tijekom produkcije, te HAVC-u bez čije potpore ne bismo mogli realizirati ovaj film. Nadam se da će ovaj uspjeh i priznanje biti od pomoći u produkciji sljedećeg filma koji spremamo,” rekla je tim povodom autorica Lucija Mrzljak, koja je film Eeva režirala, uz Mortena Tšinakova.

Osim spomenutog autorskog dvojca, animaciju su radili i Goran Stojnić i Noemi Ribić, s estonskim kolegama Egertom Kesom i Tarmom Vaarmetsem. Morten Tšinakov potpisuje scenarij, dizajn Lucija Mrzljak, a montažu su radili oboje.

Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation), uz Kaleva Tamma iz estonskog studija Eesti Joonisfilm.

 

“Kao studio, oduvijek smo bili posvećeni uređivačkom pristupu koji će biti na visokoj umjetničkoj razini i zato smo od osnutka tražili suradnju s National Film Board of Canada i Arte France na našim prethodnim projektima i tako stjecali znanje koje nas je, vjerujem, dovelo do ove selekcije u Berlinale Shorts”, rekao je producent Ivezić i dodao: “Imali smo veliku sreću da surađujemo s talentiranim autorskim dvojcem Lucijom Mrzljak i Mortenom Tšinakovom kojima je ovo treća suradnja, druga s našim studijom. Lucija Mrzljak je autorica snažnog autorskog izričaja, a njen prepoznatljiv ilustratorski rukopis je posebno vidljiv u Eevi, gdje je dizajnirala vizualna rješenja po scenariju Tšinakova. Vjerujemo da će Mrzljak i dalje rasti kao autorica i ohrabreni ovim postignućem već razgovaramo o sljedećoj suradnji. Ne treba zanemariti da je ovo prvi put u samostalnoj Hrvatskoj da se natječemo s animiranim filmom u programu Berlinale Shorts. Vjerujem da ćemo kao zemlja koja je svojevremeno bila pojam za kratki umjetnički animirani film inspirirati nova umjetnička djela, autorice i autore da ambiciozno zakorače u tom smjeru.”

Cijeli program Berlinalea bit će objavljen do 7. veljače. Dosad objavljene naslove možete pogledati na linku.

Fotografije: screenshots trailera filma “Eeva”