Niche brend Byredo jedan je od najprodavanijih na svijetu, a puno fanova ima i u Hrvatskoj. Sada je izbacio novi parfem, Sundazed, no znate li tko uopće stoji iza njega?

Ben Gorham bio je košarkaš. Ovaj Šveđanin odrastao je s ocem Kanađaninom zbog kojeg je ‘ganjao’ košarkašku karijeru od kada je bio dijete. Kako je završio s uspješnim parfemskim biznisom? Potpuno slučajno.

Naime, Ben je jako htio uspjeti u Europi, no kako nikako nije mogao dobiti europsku putovnicu, nakon niza i niza pokušaja što je trajalo godinama, naprosto je odustao i krenuo u smjeru umjetnosti. Dok je studirao upoznao je švedskog parfemista koji ga je fascinirao. Ustvari, fascinirala ga je povezanost mirisa sa sjećanjima jer je pamtio parfem svog oca koji ga je naposljetku napustio.

Tako je krenula njegova pustolovina u svijet mirisa, a nakon što se vratio sa svog putovanja u Indiju bio je siguran da želi osmisliti parfem koji bi ujedinio sve njegove uspomene od tamo. Spojio se s ključnim ljudima iz New Yorka i Pariza i nakon 7 mjeseci nastao je prvi Byredo parfem.

2006. godine lansirana je cijela kolekcija – Green, Chembur, Pulp, Rose Noir i Gypsy Water, a nakon što je dospijela na police Barney’s New Yorka, postala je jedna od najprodavanijih. Zatim je lansiran i Blanche, danas jedan od njegovih najpopularnijih mirisa, koji je osmislio nadahnut svojom djevojkom.

Ben Gorham surađivao je i s brendovima Acne te Off White, a njegov posljednji miris zove se Sundazed, nadahnut vječnim ljetom. Miriše na kalifornijski limun i mandarine u kombinaciji s jasminom i bijelim mošusom. Gorham kaže kako podjeća na djetinjstvo i beskrajne sunčane dane. Kampanju potpisuje fotograf Craig McDean koji je uslikao svoju kćer kako uživa na plaži.

Sundazed je već zavladao društvenim mrežama i ne sumnjamo da će i on biti još jedna uspješnica ovog švedskog imena.

Foto: Instagram (@officialbyredo, @bengorham)