U britanskom gradu Brighton and Hove, donesen je zakon prema kojem sve nove zgrade više od pet metara moraju inkorporirati tzv. bee bricks, kako bi se stimulirala bioraznolikost prirodnog ekosustava u kojem važnu ulogu imaju solitarne pčele

Bee bricks iste su veličine kao i regularne cigle, ali u sebi imaju integrirane uske otvore koji simuliraju mjesta gdje se solitarne pčele, koje čine 250 od 270 vrsta pčela u Velikoj Britaniji, inače gnijezde. 

Naime, trećina svjetske proizvodnje hrane ovisi o pčelama i drugim oprašivačima, pri čemu su solitarne pčele osobito ugrožene s obzirom da su sve dosadašnje ekološke inicijative bile fokusirane uglavnom na pčele medarice. 

Tvrtka Green&Blue koja proizvodi bee bricks, u razgovoru za Dezeen ističe da one repliciraju tip gnijezda popularnog među solitarnim pčelama, ali kojeg je sve teže pronaći zbog preciznosti moderne gradnje. “Solitarne pčele gnijezde se između smrvljene žbuke i starih cigli, a kod novih objekata sva udubljenja su u potpunosti ispunjena.”

Za svoj proizvod koji je izrađen od 75% recikliranih materijala i osmišljen u suradnji s ekologom, primili su Soil Association’s Innovation Award nedugo nakon njegovog lansiranja 2014. godine – a njegovoj komercijalizaciji prethodio je dvogodišnji projekt na Sveučilištu u Exeteru kojim se istraživao utjecaj boje i visine na efikasnost cigli za pčele.

View this post on Instagram

No unatoč inventivnosti ovih staništa za pčele u suvremenom urbanom okruženju, znanstvenici su podijeljeni oko njihove učinkovitosti u poboljšanju bioraznolikosti, pri čemu neki čak sugeriraju da postoje i rizici od privlačenja grinja i širenja bolesti. 

Ipak, bee bricks pristalice smatraju da su benefiti mnogo veći od potencijalnih rizika, poglavito jer nisu izrađene od drvenog materijala koji je podložan truljenju i privlačenju nehigijenskih nametnika. A kako bi se polučili konkretniji rezultati, proizvođači ističu da je cigle potrebno pozicionirati na bliskoj udaljenosti od bee friendly biljaka, s obzirom da većina solitarnih pčela traži hranu u okviru sto metara od svog gnijezda. 

View this post on Instagram

A post shared by Green&Blue (@greenandblueuk)

Iako će vrijeme tek pokazati pravu ekološku vrijednost cigli za pčele, definitivno pozdravljamo ovu kreativnu ideju koja će se možda u bliskoj budućnosti implementirati i kod nas – barem u beepot ili bee block varijanti!

View this post on Instagram

A post shared by Green&Blue (@greenandblueuk)

View this post on Instagram

A post shared by Green&Blue (@greenandblueuk)


Foto: Green&Blue, Instagram