U okviru međunarodnog arhitektonskog natječaja pod palicom Bee Breeders (Buildner) Competition Organisers i Vogafjós Farm Resorta, favorit žirija bio je projekt “Hill Farm” kojeg potpisuju arhitekti Derin Kinacigil i Juan Franco

Budući da u Islandu vlada nestašica lokalno uzgojene hrane, poglavito u zimskim mjesecima, arhitekti su trebali osmisliti objekt uz jezero Mývatn (blizu kojeg se nalazi Vogafjós Farm Resort) koji ujedno funkcionira kao staklenik i dine-in restoran – u skladu s filozofijom održive arhitekture i permakulturnog dizajna.

Takav hibridni koncept omogućio bi farmi Vogafjós da uzgaja povrće i voće koje bi mogli posluživati gostima restorana i na taj način im ponuditi imerzivno iskustvo i lokalno proizvedenu hranu. Prema uvjetima natječaja, restoran je morao smjestiti ukupno sto gostiju koji mogu iz prve ruke vidjeti proces uzgajanja hrane te uključivati multifunkcionalnu dvoranu za organizaciju različitih događanja kao što su projekcije filmova i tečajevi joge.

Hill Farm_Island

“Hill Farm” koncept

Među brojnim pristiglim prijavama, projekt “Hill Farm” osvojio je ugledni žiri zbog svog “logičnog layouta” i promišljenih zelenih arhitektonskih elemenata.
Inspirirani vulkanskim krajolikom i arhitekturom tradicionalnih islandskih “Turf” kuća s travnatim krovovima, britanski arhitekt Derin Kinacigil i španjolski arhitekt Juan Franco koriste materijale specifične za predmetni lokalitet kako bi dobili triangulirani krov ovog višestranog objekta prilagođenog nepredvidivim vremenskim prilikama.  

Turf kuća_Island

Hill Farm_Island

Zahvaljujući trokutastom volumenu kreirali su tri zasebne kuće, pri čemu je jedna zamišljena kao multifunkcionalni prostor (za organizaciju edukacija, tečajeva, vjenčanja i drugih evenata), druga kao restoran i treća za usluge održavanja, koje su povezane zajedničkim kamenim krovom valovite teksture koji imitira formacije islandskog vulkanskog kamena.

HILL FARM

Prostrana restoranska zona s jedne strane okrenuta je prema vulkanu Hverfjall i prirodnom kupalištu Mývatn, a s druge prema organskoj farmi koja ga okružuje. 

Ground floor plan_Hill Farm

Dizajn objekta, koji je projektiran od prefabriciranih biorazgradivih i reciklabilnih materijala, modularnog je karaktera te se može prilagođavati sukladno budućim potrebama vlasnika – pri čemu može dosegnuti površinu od pet tisuća kvadratnih metara.

HILL FARM_ISLAND

Stoga je žiri ovaj inovativni projekt zanimljive estetike koja se stapa s okolišem opisao kao fuziju islandskog eko-sela Solheimar i obiteljskog restorana Friðheimar koji nudi jela bazirana na rajčicama koje se uzgajaju u stakleniku na istoj lokaciji. 

Više detalja o projektu “Hill Farm” možete saznati ovdje, a mi se nadamo da ćemo ovakve principe vernakularne arhitekture 2.0 uskoro imati priliku vidjeti i na našim prostorima. 

 

Foto: Bee Breeders, PR