Pedikura je postupak njege stopala koji se primjenjuje radi poboljšanja zdravlja, estetike i udobnosti stopala. Odlučili smo istražiti nekoliko ključnih informacija o pedikuri i različitim vrstama pedikure te ih objediniti na jednom mjestu, jer bez obzira na to što je ljeto na zalasku, lijepi i njegovani nokti stopala poželjni su cijele godine.

Pedikura kao beauty rutina

Pedikuru treba gledati kao jednu od kontinuiranih beauty rutina, kao dnevnu ili noćnu njegu lica, njegu kože tijela, njegu kose, zubi i slično. U ovom slučaju se radi o beauty rutini koja pridonosi i vašem zdravlju.

Osnovna pedikura

Ovo je osnovni postupak njege stopala. Uključuje rezanje i oblikovanje noktiju, uklanjanje viška kože oko noktiju, glačanje petnih žuljeva i lakiranje noktiju.

Medicinska pedikura

Ovaj postupak obavlja medicinski pediker ili pedijatar i usmjeren je na rješavanje medicinskih problema stopala kao što su urasli nokti, kurje oči i žuljevi. Osim uklanjanja problema, medicinski pediker će također pružiti savjete o prevenciji i održavanju zdravih stopala.

SPA pedikura

SPA pedikura kombinira osnovne korake pedikure s dodatnim luksuznim tretmanima za opuštanje i revitalizaciju stopala. Uključuje masažu stopala, piling, hidrataciju i aromaterapiju.

Parafinska pedikura

Parafinska pedikura koristi parafinsku masku za stopala kako bi omekšala kožu, poboljšala cirkulaciju i hidratizirala kožu. Nakon tretmana, stopala postaju glatka i mekana.

Frizerska pedikura

Ovaj tip pedikure uključuje oblikovanje i uređivanje noktiju na poseban način. Moguće su različite dekoracije i dizajni noktiju, uključujući gel lakiranje, crteže i ukrase.

Aparaturna pedikura

Za dubinsko čišćenje i uklanjanje tvrdokornih kožnih naslaga, koristi se posebna oprema kao što su električne brusilice i tokarski uređaji. Ovaj postupak je posebno koristan za osobe s izrazito debelom i tvrdom kožom na stopalima.

Hidroterapijska pedikura

U ovoj vrsti pedikure stopala se natapaju u toploj ili hladnoj vodi obogaćenoj mineralima i esencijalnim uljima kako bi se opustila, revitalizirala i očistila koža stopala.

Nail art pedikura

Ova vrsta pedikure usmjerena je na umjetničko ukrašavanje noktiju na nogama. Pediker će stvoriti različite dizajne, crteže i uzorke na noktima pomoću različitih tehnika i materijala.

Ruska pedikura

Ruska pedikura je popularna zbog svog naglaska na preciznosti i nježnosti prema koži na stopalima. Ova tehnika često rezultira izuzetno urednim i njegovanim noktima na nogama te je idealna opcija za osobe koje traže visoku estetsku vrijednost u njezi stopala. Ruska pedikura uključuje temeljito uklanjanje mrtvih stanica kože i tvrdih kožnih naslaga sa stopala. To se obično radi uz pomoć posebnih alata i tehnika, kao što su kemijski piling ili upotreba rašpica.