Malo je ikona koje su uspjele ostaviti tako dubok i raznovrstan utjecaj kao što je to postigla Barbie. Kroz protekla desetljeća, Barbie je evoluirala iz obične,  plastične lutke u pravu kulturnu silu koja obara rekorde, stvara trendove i neizmjerno utiče na društveni pejzaž. No, jedan od najupečatljivijih trenutaka u njenom putovanju odigrao se nedavno – dolaskom Barbie filma. Osim što je oborio rekorde gledanosti, ovaj film je pokrenuo niz trendova koji su duboko utjecali na modu, kozmetiku i čak na način na koji biramo imena za našu djecu.

Barbie film je izazvao pravu pomutnju u svjetskim kinima, privukavši publiku svih uzrasta i generacija. Njegova popularnost nije samo ležala u emotivnoj vezi koju mnogi imaju s ovom lutkom, već i u načinu na koji je uspio spojiti klasičnu estetiku sa suvremenim elementima i društvenim problemima. 

Međutim, uticaj filma nije se zaustavio samo na velikom platnu. On je postao izvor inspiracije za različite trendove koji su postali neizostavni dio svakodnevnog života – od barbiecore manikure, Barbie frizure, do velikog povrataka roze boje na modnu scenu.

No, jedan od najneobičnijih i najnovijih aspekata utjecaja Barbie filma je njegova uloga u trendovima davanja imena djeci. Film je, naime, doveo do procvata nekonvencionalnih i maštovitih imena, reflektirajući svijet Barbie u stvarnom životu. Roditelji su počeli razmatrati nova, jedinstvena i često fantazijska imena za svoju djecu, uzimajući inspiraciju iz svijeta u kojemu vlada Barbie.

Naime, web stranica posvećena imenima i njihovim značenjima, NameBerry, nedavno je primijetila zapanjujući porast interesa za imenom “Barbie”, čija su pretraživanja porasla za čak 603 posto u posljednjih četiri mjeseca.

No, ne samo ime glavnog junaka doživljava ovaj skok popularnosti – i ime “Ken” prati isti trend, bilježeći rast od 293 posto u istom razdoblju.

Sophie Kihm, glavna urednica NameBerryja napomenula je da iako se interes za ovim imenima povećava, još nije u potpunosti jasno hoće li roditelji zaista odabrati ta imena za svoje bebe. 

Kihm je pojasnila da su Barbie i Ken izazvali znatiželju roditelja, no to ne mora nužno značiti da će ta znatiželja rezultirati stvarnim odabirom imena za novorođenčad. U stvarnosti, Barbie je trenutačno dominantno amiško ime, što dodaje dimenziju njegovom povijesnom značenju.

“Barbie i Ken su zastarjela imena koja se još ne bi trebala vratiti, tako da, iako bi moglo doći do male promjene zbog utjecaja filma, nijedno neće biti među najpopularnijim imenima za bebe 2023.”

A hoće li nakon ove godine svijet postati bogatiji za više “Barbie” i “Kenova”, to još uvijek nije sigurno.

 

Foto: Profimedia.hr