Kod Proljeće minmarketa u subotu se održava zanimljiv pop-up event Banh Mi Yada. Otkrili smo o čemu je riječ

Za Banh Mi Yadu smo saznali potpuno slučajno, nakon što je netko podijelio vijest o ovom zanimljivom pop-upu koji uključuje pripremu vijetnamskih banh mi sendviča. Kontaktirali smo brže-bolje Anju Grgić, koja ih je naučila raditi tijekom stanovanja u Vijetnamu, a zajedno s prijateljem Svenom Sorićem organizira cijeli simpatični event s ciljem oživljavanja ugla maksimirske ulice i okupljanja susjeda. Anja nam je otkrila sve detalje događanja i menija!

Banh Mi Yada, plakat

Kako ste došli na ideju za Banh Mi Yadu, koliko je trajala cijela priprema?

Ideja za sutrašnji event pojavila se nakon jedne sunčane subote u rujnu prošle godine kad su Saša i Ivana (vlasnici Proljeća) došli na tacos rođendan koji smo prijatelj Sven, inače dizajner koji stoji iza fantastičnih vizuala za event, i ja priredili u jednom lijepom zagrebačkom vrtu. Kako su i atmosfera i hrana ispali super, predložili su mi da u Proljeću nekada napravimo pop-up event na kojem bih ja nešto kuhala.

Inače u slobodno vrijeme kuham već godinama, a hostanje večera i zadovoljna lica prijatelja uvijek su mi najveća sreća. Bio mi je izazov zatvoriti vrata svog stana i otvoriti vrata nekim drugim prostorima: kuhanje u marketu, zašto ne? Termin smo nekoliko puta prebacivali zbog vremenske prognoze a ovaj vikend se pokazao idealnim zbog proljetnih temperatura i procvjetale magnolije.

Pop-up event uvijek mi je bio zanimljiv kao koncept koji sam često viđala na putovanjima u europskim gradovima, a koji omogućava pojedincu da u relativno kratkom roku i s ograničenim resursima izbaci neko zgodno gastro događanje i napravi mali buzz na sceni.

Ime Banh Mi Yada nastalo je kroz kasnovečernji brainstorming u kojem smo se Sven i ja sjetili gastro događanja u malim mjestima iz kojih dolazimo, a kojima se uvijek dodaje -ijada u ime (npr. Fišijada). Proljeće je super mjesto u kojem bi takva povremena događanja baš stvorila atmosferu kakvu vole Saša i Ivana, a to je oživljeni ugao prekrasnog kvarta.

Vijetnamski Banh mi sendviči bili su mi često na meniju za privatna druženja jer su relativno jednostavni u pripremi, a okusno isporuče sve što jedan dobar sendvič s azijskim kickom treba biti. Inace, radi se o sintezi vijetnamske kuhinje i francuskog zastitnog znaka: baguetta (francuza), kako je jedna vijetnamska youtuberica rekla: bahn mi vam je kulturna aproprijacija. S vremenom, banh mi je postao jedan od najpoznatijih street food jela u Vijetnamu. Koliko znam, osim u privatnim kuhinjama, trenutno Zagreb nema mjesto gdje se takvi sendviči mogu pojesti.

Što možemo očekivati na Banh Mi Yadi?

Hrskavo, slano, ljuto (po želji), zeleno i svježe. Na meniju će biti mesna verzija s hrskavom svinjom i veganska verzija s mariniranim tofuom (količine su ograničene), a Proljeće u ponudi ima svakakvih piva i sokova. Bit će sunčano, toplo i idealno za proslaviti početak proljeća u – Proljeću.

Znamo da nije prošla niti prva Banh Mi Yada, ali – kada je sljedeća?

Ovisno o tome kako će biti sutra, već smišljam moguću reprizu, a i što bih mogla sljedeće. Kako često kuham sa sestrom koja živi u Berlinu, voljela bih da mi se nekad pridruži s nekom svježom berlinskom idejom. A možda postanem i gastro resident u Proljeću (smijeh).

Sutrašnja Banh Mi Yada održava se u Proljeće minimarketu, Sermageova 14a, u subotu, 26. ožujka od 11 do 15 sati. Količine sendviča su ograničene, pa vam je bolje uraniti!

 

 

Foto: Unsplash