“Au Chien Qui Fume” je tradicionalan francuski restoran, smješten na adresi Rue du Pont-Neuf broj 33, Prvi arrondissement, odmah pored Métro postaja Louvre – Rivoli (linija 1) and Les Halles (linija 4).

Au Chien Qui Fume

Zašto pišem ovako detaljno lokaciju? Jer kada ćete posjetiti Pariz, ovo je mjesto koje nikako ne smijete propustiti. Ne samo jer ima odličnu ponudu jela i pića, već jer je upravo u ovo doba ranog ljeta ovaj restoran lokacija s najvjerojatnije jednom od najljepših terasa u Europi!

Zgrada na broju 33 je izgrađena u drugoj polovici devetnaestog stoljeća i u od samog početka je u prizemlju ugostiteljski prostor, isprva kavana, gostiona. No, povijest mjesta je puno bogatija od toga; godine 1740. uz tržnicu poznatu kao “Halles au Roy” otvorena je mala gostionica. Lokalni trgovci čije je to bilo omiljeno okupljalište još uvijek su pričali o izvjesnom Molièreu, rođenom stoljeće ranije u obližnjoj ulici de la Tonnellerie, koji ju je držao. Gotovo stotinu godina kasnije, Haussmann je odlučio urediti područje i stara gostionica je nestala. Ali nekoliko godina kasnije, ponovno se pojavila nasuprot zgrade koju je projektirao revolucionar Baltard.

Na tu lokaciju su redovito dolazili jesti poznati nosači tržnice iz “Les Halles”. No, to nam još uvijek ne objašnjava od kuda restoranu tako zanimljivo ime, već smao potvrđuje da je lokacija bila popularna i dobro posjećena. Godine 1920. stigao je novi vlasnik sa svojim psima: pudlom koji puši cigare i terijerom koji puši lulu, a koje je pokazivao svojim mušterijama, gostima. Otuda naziv “Au Chien Qui Fume”. Brokeri i nosači iz Les Hallesa, “bon viveuri” i gurmani iz cijelog kraja hrlili su u restoran. Svi bi zajedno sjeli kako bi kušali topla jela koja je s ljubavlju pripremao “patronne”. I naravno, psi su bili atrakcija.

Danas više nema “Les Halles”, zamijenjeno je s Forum des Halles i Centre Beaubourg. No, “Au Chien Qui Fume” je ostao isti, a još uvijek ima svoj šank ukrašen psima koji puše. I, kao u dobra stara vremena, njegovi se obilni obroci poslužuju prema tradiciji dobrodošlice u Les Hallesu. U vrlo ugodnom ambijentu čekaju vas primamljiva jela i jedna od najljepših europskih terasa.

Fotografije: auchienquifume.com, @auchienquifume.paris