Najmlađi naraštaji mogu se uz Arhitekturu za djecu upoznati s opusom Vjenceslava Richtera te Bernarda Bernardija, a sada i s radom arhitekta Stjepana Planića

Kako najmlađima približiti antologijska djela i načela velikih hrvatskih umjetnika, arhitekata i dizajnera? Platforma Arhitektura za djecu zna kako. Nakon što je 2017. godine objavljena publikacija posvećena didaktičkom istraživanju Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici u centru Zagreba, ikoni hrvatske moderne arhitekture, te o velikanu Bernardu Bernardiju i  Vjenceslavu Richteru, ovom divnom nizu pridružila se i ona o radu arhitekta Stjepana Planića, pod nazivom Planić – teksture arhitekture.

Planić, Arhitektura za djecu, korice

Najnovija elektronička edukativna slikovnica ilustracijama i kratkim crticama dočarava put arhitekta Stjepana Planića: od Drage Iblera i grupe Zemlja, Rudolfa Lubynskog i Bauhausa, pa do utjecaja Franka Lloyda Wrighta i japanske arhitekture s naglaskom na teksture i zanimljive tlocrte poput kružne Vile Fuhrmann na Gornjem Prekrižju koja predstavlja strukturalno jedinstvo artikuliranog moderniteta i prepoznatih autohtonih vrijednosti.

Slikovnica na jednostavan i zanimljiv način, uz didaktički sadržaj, djeci predstavlja rad tog velikog arhitekta, oplemenjuje njihova znanja i od najmlađih dana uvodi ih u svijet arhitekture i dizajna zasnovanim na primjerima najznačajnijih stvaraoca koje je iznjedrila sredina u kojoj živimo.

Arhitektura za djecu, primjer prikaza

Autor slikovnice zagrebački je slikar, grafičar i ilustrator Danijel Srdarev, koji potpisuje i tri ranije objavljene publikacije, a s kojim smo imali i priliku razgovarati. Elektroničku edukativnu slikovnicu Planić – teksture arhitekture preuzmite ovdje.

 

Foto: Isječak iz slikovnice