“Filtered Rays” naziv je trajne instalacije u Berlinu koju je dizajnirao britanski arhitekt Yinka Ilori za Estrel Berlin Hotel u gradskom distriktu Neukölln, uz obalu rijeke Spree 

Vlasnici hotela Estrel Berlin, koji je jedan od najvećih u Europi, poznati su po svojim umjetničkim afinitetima – pa su tako ovaj hotel pretvorili u pravu art enklavu u kojoj su izložena djela poznatih njemačkih i međunarodnih umjetnika.
Stoga ne čudi da su arhitekta Yinku Ilorija, prepoznatljivog po razigranoj estetici u znaku vibrantnih boja, pozvali da kreira paviljon ispred hotela. 

Yinka Ilori-Filtered Rays

Korištenjem rabljene građevinske skele i prozirnih stožastih diskova izrađenih od reciklabilne plastične membrane kreirao je golemu nadstrešnicu koja poziva goste i prolaznike da je istraže kroz promatranje igre svjetla i boja.
Kako kaže Ilora za Dezeen, projektom je htio omogućiti ljudima da dobiju novu i svježu perspektivu na vanjski svijet, a pritom je bio inspiriran chromayogom koja se bazira na terapiji svjetlom i bojama koje stimuliraju osjetila i utječu pozitivno na naš wellbeing podizanjem energije i raspoloženja.

Yinka Ilori-Filtered Rays

“Filtered Rays” paviljon bit će dostupan javnosti do kraja rujna ove godine kao mjesto za okupljanja i druženja, pri čemu će Estrel Berlin ovdje organizirati tečajeve yoge, meditacije, plesa i drugih radionica za mlade.

Yinka Ilori-Filtered Rays

Iako je dizajniran kao permanentna instalacija, paviljon je projektiran na način da se može razmontirati i prema potrebi premjestiti na drugu lokaciju. 

Yinka Ilori-Filtered Rays

Ukoliko vas zanima Ilorin rad, među kojima su recentni projekti skateparka u Miami Beachu, eye-catching pješački prijelazi u Londonu ili redizajn vlastitog studija koji odiše Wes Anderson vibrom (u suradnji s arhitektom Samom Jacobom), svakako posjetite njegovu web stranicu i pustite neka vas ponese color optimizam!

 

Foto: Yinka Ilori