Arboretum Trsteno jedini je arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali, ali osim te vrijedne činjenice, ova zelena povijesna oaza na jugu zbilja je impresivna.

Arboretum Trsteno najstariji je spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj. Nalazi se u mjestu Trsteno, 19 km sjeverozapadno od Dubrovnika, a do njega ćete lako stići jednom od redovnih autobusnih linija koje povezuju Dubrovnik i Dubrovačko primorje za svega dvadesetak minuta vožnje.

Ako ga već niste posjetili, krajnje je vrijeme jer je zbilja čudesan, a povijesni perivoji te zbirka sredozemnih i egzotičnih biljaka njegovi su zeleni aduti.

Arboretum na svom prostoru od 25 hektara objedinjuje nekoliko različitih cjelina: povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem, povijesni neoromantičarski perivoj iz 19 odnosno 20. stoljeća, povijesni maslinik te prirodnu vegetaciju šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene.

Osnovan je 1948. na prostoru i podlozi povijesnog ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, datiranog iz 1494. godine te je u cjelini zakonom zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. Nama već samo pogled na galeriju fotografija koja se na Instagramu otvara pod #trstenoarboretum, budi oduševljenje.

Foto: Spencer Davis / Unsplash