Ako bismo pomoću jednog okusa morali opisati jesen, to bi svakako bio – apple crumble. Naime, ova ukusna slastica, osim što je jako ukusna, jednostavna je i za pripremu pa zašto već ovog vikenda ne biste isprobali napraviti svoju verziju?
A kako bi vam to pošlo za rukom bez problema, posudili smo recept Marije Mazalin koji smo i sami isprobali te koji provjereno – uspijeva!
Sastojci:
Jabuke
- 6 većih jabuka
- sok od 1/2 limuna
- 1/3 čaše šećera (70 g)
- 2 žlice glatkog brašno (40 g)
- 2 žličice cimeta
Crumble
- 2.5 čaše glatko brašno (250 g)
- 1 čaša smeđi šećer (100 g)
- 1 čaša zobene pahuljice (100 g)
- 1 žličica cimeta
- 175 g otopljeni maslac (ili margarin)
View this post on Instagram
Priprema:
- Jabuke ogulite i narežite na tanje ploškice ili male kockice, a zatim pleh (promjera 20 x 27 ili veću) dobro namastite maslacem.
- U pleh (ili posebno u zdjelu za lakše miješanje) dodajte sve sastojke za “jabuke” i izmiješajte ih da se sve jabuke oblože ostalim sastojcima.
- Upalite pećnicu na 190 °C, a u zdjeli napravite crumble tako da prvo izmiješate suhe sastojke, a onda dodate otopljeni maslac (ili sobne temperature) te ih miješajte žlicom pa prstima do mrvičaste strukture. Crumble rasporedite preko jabuka koje su u plehu.
- Stavite peći 45 minuta na 190 °C te ako vrhovi crumblea nisu ponegdje tamnosmeđi, pojačajte na 200 °C i pecite još desetak minuta dok ne budu takvi.
Foto: Unsplash, Pexels, Instagram