Ako bismo pomoću jednog okusa morali opisati jesen, to bi svakako bio – apple crumble. Naime, ova ukusna slastica, osim što je jako ukusna, jednostavna je i za pripremu pa zašto već ovog vikenda ne biste isprobali napraviti svoju verziju?

A kako bi vam to pošlo za rukom bez problema, posudili smo recept Marije Mazalin koji smo i sami isprobali te koji provjereno – uspijeva!

Sastojci:

Jabuke

  • 6 većih jabuka
  • sok od 1/2 limuna
  • 1/3 čaše šećera (70 g)
  • 2 žlice glatkog brašno (40 g)
  • 2 žličice cimeta

Crumble

  • 2.5 čaše glatko brašno (250 g)
  • 1 čaša smeđi šećer (100 g)
  • 1 čaša zobene pahuljice (100 g)
  • 1 žličica cimeta
  • 175 g otopljeni maslac (ili margarin)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Mazalin (@marijamazalin)

Priprema:

  1. Jabuke ogulite i narežite na tanje ploškice ili male kockice, a zatim pleh (promjera 20 x 27 ili veću) dobro namastite maslacem.
  2. U pleh (ili posebno u zdjelu za lakše miješanje) dodajte sve sastojke za “jabuke” i izmiješajte ih da se sve jabuke oblože ostalim sastojcima.
  3. Upalite pećnicu na 190 °C, a u zdjeli napravite crumble tako da prvo izmiješate suhe sastojke, a onda dodate otopljeni maslac (ili sobne temperature) te ih miješajte žlicom pa prstima do mrvičaste strukture. Crumble rasporedite preko jabuka koje su u plehu.
  4. Stavite peći 45 minuta na 190 °C te ako vrhovi crumblea nisu ponegdje tamnosmeđi, pojačajte na 200 °C i pecite još desetak minuta dok ne budu takvi.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram