Sredinom prošle godine Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dozvolila je potpuno novi koncept i kategoriju kontracepcije – mobilnu aplikaciju naziva “Natural Cycles”

Bez sumnje, digitalizacija u potpunosti prožima naše živote. Od toga da se na nju oslanjamo pri komunikaciji s bližnjima, da roboti postaju voditelji (ako niste čuli, ime joj je Erica i nova je japanska it voditeljica), i da nam je sve bliža budućnost da će nas umjetna inteligencija voditi u našim odlukama, nevjerojatno je bilo i zamisliti da postoji nešto što će biti imuno na te pomake. Međutim, moramo priznati da nam je bilo teško zamisliti kako će jedna aplikacija dobiti oznaku sigurne kontracepcije.

Naravno, mnoge od nas imaju aplikacije u mobitelima pomoću kojih prate svoj menstrualni ciklus, ali nijedna od njih nije postala sinonim kontraceptivnog sredstva. Do sada. Ova aplikacija, “Natural Cycles”, djelo je švedskih fizičara Eline i Raoula (Elina je čak bila dio tima koji je otkrio Higgsov bozon). Oni kažu da sve što je dovoljno jest svako jutro mjeriti temperaturu njihovim “Natural Cycles” toplomjerom i upisivati menstrualne dane. Koristeći posebno osmišljeni algoritam, jamče da nam njihova aplikacija s potpunom pouzdanošću može reći kada su nam plodni dani. Zeleno označava neplodne dane, čija boja u prijevodu znači: “Krenite, samo se zabavite”, i plodne dane označene crveno što bi značilo, pretpostavljate: “Stanite i pripazite.” Trenutak kada je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) ovoj aplikacija dala zeleno svjetlo i naziv “softverska aplikacija za kontracepciju” otvorila je novu kategoriju kojoj se sada mogu pridružiti i nadolazeći noviteti na tom polju. Njihova službena izjava je glasila: “Osobe sve više koriste digitalne aplikacije na temelju kojih svaki dan donose odluke o zdravlju, a naš je stav da je ova aplikacija efektivna metoda kontracepcije ako se koristi oprezno i ispravno.”

USPJEŠNOST APLIKACIJE

U posljednjih nekoliko godina pojavilo se na stotine aplikacija pomoću kojih možemo pratiti svoj ciklus, ali ova aplikacija je prva u Europi i Americi koja je dobila naziv kontracepcije. Njezine korisnice kažu da su jedva dočekale ovakvu promjenu jer smatraju da liječnici počnu bez prevelike kritike propisivati različite oblike kontracepcije čim djevojke i žene postanu seksualno aktivne. Ovo smatraju načinom kako izbjeći sintetičke hormone i neugodne nuspojave.

Međutim, čini se da ipak nije sve tako bajno. U siječnju, jedna bolnica u Stockholmu alarmirala je nadređene da je 37 žena u roku od četiri mjeseca zatražilo pobačaj, a da su sve koristile “Natural Cycles” kao primarni oblik kontracepcije. Agencije su istražile slučaj i tri tjedna kasnije zaključile da je taj prosjek u skladu s uobičajenom statistikom neuspjeha aplikacije koju su osnivači zaokružili na 6,7 posto. No, tijekom šestomjesečne istrage, 676 korisnica prijavilo je neplaniranu trudnoću. Ne zna se točan broj žena koje koriste kao primarnu kontracepciju ovu aplikaciju, ali već sada imaju registrirano više od 62 tisuće korisnica. Europske i američke agencije odobrile su ovu aplikaciju, ali su naložile da se ne smije reklamirati kao potpuno sigurna kontracepcija jer takva (osim apstinencije) ne postoji. No to nije ništa drukčije nalozima koje imaju kompanije ostalih kontraceptivnih sredstava.