Andrea Musa, splitska umjetnica, nedavno je predstavila svoju kolekciju arhivskih radova koji su savršeni dodatak svakom domu, ali u ovo blagdansko vrijeme idealni su i za božićni poklon za ljubitelje umjetnosti.

Ova najnovija edicija umjetničkih printeva inspirirana je serijama “Salty Air” i “Spatio-temporal lapse” te predstavlja posebno izrađene printeve limitirane kolekcije.

Andrea za svoje radove crpi inspiraciju iz filozofskih djela, filmova, književnosti te vlastitog životnog stila obilježenog mijenjanjem životnih sredina i bavljenjem sportom što se može vidjeti i na samim radovima koji vizualno djeluju poput neke snažne, ali umirujuće sile.

Moj način života koji je  obilježen čestim mijenjanjem životnih sredina u prošlosti te bavljenjem različitim outdoor sportovima sigurno je kroz promjene (fizičke) perspektive i različita iskustva utjecao na moj rad te odredio poimanje prostora i vremena. Serije možda imaju filozofsku osnovu, ali je svaka slika proživljena.  Osnovna ideja većine mojih radova sadržana je u kretanju, točnije izravnom promatranju promjenjivog materijalnog svijeta koji je u stalnom pokretu, fascinaciji vjetrom i prirodom (priroda je uvijek imala veliki utjecaj na moj život i rad, a uz planine sam posebno vezana) i vremenom kojeg nastojim prikazivati kao snažnu, nevidljivu silu u kojoj nastaju, formiraju se, mijenjaju i nestaju sva stvorenja i pojave. Kroz prirodne pojave me uvijek zanima onaj duhovni aspekt, sila koja je iza toga, koja pokreće cijeli taj svijet, te link koji postoji između svakog čovjeka u cijelom čovječanstvu i koji povezuje sve nas sa svime čime smo okruženi.

Što se tiče same izrade radova, Andrea koristi tehniku akrilika na platnu, stvarajući slojevite slike koje oživljavaju kroz transparentnost i dubinu. Proces slikanja, kao što nam je objasnila, može trajati od dva tjedna do nekoliko mjeseci, ovisno o zahtjevnosti pojedinog rada. Prije same faze slikanja, umjetnica provodi puno vremena izvan ateljea, istražujući temu kroz čitanje, pisanje, promatranje prirode i razmišljanje.

Kada je riječ o Andreinom omiljenom radu, otkriva nam da svaki ima svoju priču i značaj, stvarajući zajedno jednu veliku priču.

U svojem slikarstvu prikazujem već proživljene trenutke, tako da svaka slika svoju stvarnost i podjednako su mi drage i značajne. Sve  zajedno unutar određene serije tvore jednu zaokruženu cjelinu, a opet između svake serije postoji poveznica kroz tematiku, tako da je to jedna velika priča u nastavcima kroz jedan duži vremenski okvir. Obično na jednoj temi radim oko 10 godina i serije slika se nastavljaju jedna na drugu, obrađujući zapravo pojedine aspekte iste tematike. 

Ako želite doživjeti ove radove i možda ih kupiti, imate nekoliko opcija. Prva opcija je posjetiti njezin atelje osobno, smješten u Splitu, na adresi Josipa Jovića 51/1.kat, u blizini Mall of Split. Tu možete uživo razgledati radove i direktno se dogovoriti s umjetnicom.

Druga opcija je online kupnja putem njezine web stranice ili putem društvenih mreža poput Instagrama ili Facebooka. Kontaktirajte je putem e-maila ili poruke s upitom, nakon čega ćete dobiti detaljan e-katalog sa svim radovima iz kolekcije i svim potrebnim informacijama. Ovi radovi su zaista savršeni dodatak svakom domu, zar ne? 

 

Foto: Andrea Musa