Anđela Ivčević, vlasnica je krasnog gastro profila Kužinica koji svakim danom skuplja sve više pratitelja. Neki uživaju u spravljanju njezinih slasnih i jednostavnih recepata koji se baziraju na sezonskim namirnicama, a neke samo razvesele predivne fotografije jela koje im se pojave scrollajući Instagramom. Mi smo u oba tabora. Kako bismo dali šansu i drugima da otkriju ovaj presladak profil, zamolili smo simpatičnu Zadranku s dugogodišnjem adresom u Zagrebu da s nama podijeli priču svog puta, a s vama recept za fantastično jednostavan recept sa smokvama

Anđela za sebe kaže da je “udžbenički primjer horoskopske vage”,  te da osim kuhanja i cijelog kreativnog procesa koji stoji iza objava na profilu jako voli i biljke čega je dokaz da na balkonu ima mali urbani vrt, dok joj u stanu vlada poprilična džungla ukrasnih biljaka. Inače je full-time zaposlena u marketinškoj agenciji, ali kaže kako ima “sreću što je poslovno okruženje prilično fleksibilno i jako blagonaklono prema mom hobiju” pa stiže biti na više strana.

Anđela Ivčević_Kužinica

Bilo bi zaista šteta da nije tako. Rođena u obitelji gurmana, Anđela ima ljubav prema hrani i kuhanju zapisano u DNK. Prve obroke, iako kako kaže, ne baš naročito reprezentativne, kuhala je već u osnovnoj školi. No kako je došlo do otvaranja profila? “Instagram profil otvorila sam prije šest godina sa željom da dijelim kulinarsku inspiraciju i recepte s malo većom grupom ljudi – ranije sam to radila na privatnom profilu na Facebooku. Iako je ta zajednica i dalje relativno mala, donijela mi je puno lijepih stvari – novih prijateljstava, poznanstava i suradnji.”

Ljubav prema kuhanju u DNK, inspiracija na Dolcu

Kao što smo već naveli, kod Anđele se mogu pronaći vrlo jednostavni, sezonski recepti, najčešće bazirani na biljkama, pa i otud dolazi inspiracija za recepte. “Najviše me inspiriraju sezonske namirnice i sve počinje odlaskom na Dolac. Osim šarenila tržnice, svakodnevno sam izložena velikoj količini gastro sadržaja u svim mogućim formatima – od kuharica, preko Instagrama i YouTubea do poneke emisije na TV-u. Iako jako rijetko kuham precizno prateći nečiji recept, sav taj sadržaj sigurno se na neki način manifestira u konačnim jelima koje spremam”, otkriva nam.

anđela ivčević_kužinica

A od slastica, kad sprema deserte, preferira one koji se zamute u jednoj posudi. “Torte s pet različitih krema, biskvita, želea, glazura i čudesa prepuštam drugima”, smije se. Sama najviše voli mediteranske okuse u najširem mogućem smislu – od dalmatinskih koji su joj najbliži pasve do turskih, marokanskih… “Jednostavno volim namirnice koje se tradicionalno koriste na tim područjima kao i načine na koje se pripremaju.” 

Anđela Ivčević_Kužinica

A čiji rad je inspirira? “Jelenu znanu kao @eardur koja me uvijek zaintrigira genijalnim kombinacijama okusa i boja u svojim jelima; Anitu s bloga @_mozes_se_udat koju poželim ženiti svaki put kada skuha nešto; Natašu @burbon_i_borovnice i Marie @mariewasler koje kuhaju tako slasna veganska jela da bi, vjerujem, i najvećeg mesojeda uvjerile da tofu može biti itekako fin;  Sandru koja @oslatkomislanom piše na najtopliji i najposebniji način, savršeno prožetim crticama iz života;  nevjerojatno talentiranu Lunu @luna.dzidic koja jednako dobro kuha kao što izrađuje keramiku, nakit i kozmetiku;  Anju @hungry_anja jer je kraljica najmagičnije kombinacije – ugljikohidrata svih vrsta i sira koje prate fotke koje mi uvijek izazovu zazubice. S njom ću i završiti nabrajanje jer sad više ne mogu o ničemu drugome razmišljati nego o tanjuru neke fine pašte (smijeh).”

Slatko od smokava za pozdrav ljetu

slatko od smokava_kuzinica

Sastojci:
1 kg smokava
2 šalice šećera
2 šalice vode
Začini i dodaci po želji – ja sam koristila štapiće cimeta i malo ruma. Da sam imala, definitivno bih stavila i kardamom. Da zaliha nije presušila, vjerojatno bi ubacila i koju krišku domaćeg limuna, a rum se može posve izostaviti ili zamijeniti nekim drugim alkoholom, prošekom recimo.

Priprema:
U širokoj teći zakuhajte vodu sa šećerom i začinima pa u to stavite smokve tako da su sve barem djelomično uronjene u tekućinu. Ako je potrebno, dodajte još malo vode.

Smanjite vatru i pustite da krčka oko sat vremena. Povremeno čekirajte, ali neka naročita pažnja i miješanje nije potrebno.

Kada smokve omekšaju (trebaju ostati čitave) i sirup se reducira (imajte na umu da će se hlađenjem zgusnuti), prebacite ih u sterilizirane teglice skupa sa sirupom u kojem su se kuhale, zatvorite ih i ohladite. Ja bilo kakvu kuhanu zimnicu hladim okrenuto naopačke pa sam tako i ovo. A teglice ću čuvati na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi.

Fotografije: Indi Novak