(George i Amal Clooney, 2019 /Getty Images)

Ovo je bio vatreni tjedan za odvjetnicu Amal Clooney koja je održala strastveni govor o sprječavanju seksualnog nasilja koje se koristi kao oružje rata na sastanku UN-a u New Yorku. Sada je sa suprugom Georgeom Clooneyem pokrenula i novu aplikaciju naziva TrialWatch

Pokrenuta u skladu sa svojom dobrotvornom svrhom, The Clooney Foundation For Justice, aplikacija ima za cilj prikupiti podatke o pogreškama u pravosuđu, a tiču se rasa, spola, seksualne orijentacije i društvenih klasa širom svijeta. Par je svoju dobrotvornu organizaciju osnovao 2016. godine u pokušaju da unaprijedi pravdu u sudnicama, a aplikacija pomaže prikupiti odgovarajuće podatke.

(George i Amal Clooney, People’s Postcode Lottery Charity Gala, 2019, Edinburgh, Scotland/Getty Images)

U partnerstvu s Microsoftom, aplikacija olakšava dokumentiranje slučajeva u sudnicama koje možda krše ljudska prava snimanjem zvuka i fotografiranjem ljudi i dokumenata. Aplikacija tada može obavljati prijevod govora u tekst (na bilo kojem jeziku) kako bi stručnjaci širom svijeta brzo mogli pristupiti informacijama.

Za Clooneye, aplikacija pruža koristan alat u borbi za pravdu, za sve.
“Veliki broj zemalja procesuira žene i djevojke zbog pobačaja. U nekim zemljama možete biti zatvoreni ili ubijeni zbog toga što volite.”, rekao je glumac 25. kolovoza publici na Sveučilištu Columbia.

Amal koja zastupa različite klijente koji se bore za slobodu – uključujući preživjele Yazide (etnička kurdska skupina) od seksualnog nasilja – naglasili su važnost zadovoljenja postojećih pravosudnih sustava.
“Bez pravednog provođenja pravde, nije moguće zadržati ovlasti koje se trebaju uzeti u obzir. Nema demokracije, nema slobode govora, nema sigurnosti za manjine “, rekla je.

Prošli mjesec je Amal imenovana posebnim izaslanikom vlade Velike Britanije, čija je uloga boriti se za prava novinara diljem svijeta. Također je Amal i sudjelovala u borbi za oslobođenje novinarke Khadije Ismayilove koja je uhićena zbog svog istraživačkog rada. Khadija je puštena iz zatvora 2016. godine.