(Alber Elbaz X LeSportsac, New York Fashion Week Party 2018/Getty Images for LeSportsac)

Bivši kreativni direktor Lanvina, marokansko-izraelski dizajner Alber Elbaz vraća se na scenu. Dizajner se udružio s Tod’som za projekt Factory’s- seriju capsule kolekcija osmišljenih od strane najvećih kreativaca u industriji, a nosi naziv po kultnom newyorškom studiju Andyja Warhola.

‘Bit će fantastično. On ima takvu viziju da je uvijek tri koraka ispred’- rekao je predsjednik Tod’s grupe i većinski dioničar Diego Della Valle za sindikat.
Tod’sov poziv za ‘kreativni laboratorij’ će biti prvi veći posao Elbaza otkako je napustio modnu kuću Lanvin u listopadu 2015. godine, što je sam dizajner opisao kao svoju ‘osobnu tragediju’

Alber je 14-godina oštroumno vodio modnu kuću Lanvin, te je na kraju bio primoran braniti svoj posao usred loših zahtjeva, a dovedeno je i njegovo vodstvo u pitanje jer je navodno bio ‘agresivan’. Dizajner je oštro poricao sve optužbe, a postojeće osoblje Lanvina dalo mu je podršku.
Od tada je Elbaz primio počasnu nagradu Officier Légion D’honneur, lansirao je selekciju parfema s Frédéricom Malleom, osnivačem Editions de Parfumsa te dizajnirao accessories kolekciju za LeSportsac.
‘Još sam zaljubljen u modu, nedostaje mi i svi mi nedostajete. Jednog dana ćemo se opet sresti, ali možda na nekom drugom mjestu. To su ljudi koji mi nedostaju’- rekao je dizajner kada je primio nagradu Officier Légion D’honneur 2016. godine.