U slučaju da ste propustili pogledati ovu odličnu izložbu u zagrebačkom studiju Katran tijekom lipnja ove godine, do 24. rujna imate priliku to nadoknaditi u Galeriji AZ u Omišu. 

Ova vizualno vrlo atraktivna serija fotografija nastala je u procesu stvaranja fotografija za Klarin završni rad na Studiju filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja u Zagrebu, a predstavlja odraz njenog novoizgrađenog identiteta i umjetničkog senzibiliteta nakon preseljenja iz rodnog Omiša u kojem je odrasla. 

Međutim, kako ističe Klara, prirodno okruženje omiškog kamena za nju je ostalo “mjesto sreće i sigurnosti”, stoga se ovom izložbom odlučila “vratiti omiškom zraku i primarnoj sebi, sebi koju vodi priroda i bliske žene” koje su obilježile njeno odrastanje i bili prvi subjekti njenih fotografija.

Omiške stijene stoga su glavni motiv izložbe s obzirom da u Klari bude “osjećaj zagrljaja, kao što grle i njezin rodni grad”, a navedeno postiže geometrijskom pozicijom ženskih tijela fotografiranih u sumrak – kako bi uz pomoć prirodnog svjetla istaknula kontrast između mekoće tjelesnog i grube teksture kamena. 

No unatoč naglašenom kontrastu, dobivamo dojam imerziranosti ženskog tijela u prirodu, kroz prikaz fluidne i neopterećene ženstvenosti i ljepote. 

A upravo zato je Klara i odabrala riječ “sȉke” za naziv izložbe, budući da se ista ujedno odnosi na dalmatinski naziv za greben ili stijene uz more ili u moru, kao i naziv za ženske grudi ako riječ izgovorimo drukčijim akcentom – iako su potonje ovdje skrivene od pogleda, kao i lica modela “kako bi se izbjeglo potencijalno personaliziranje”.

Stoga, ako vas put dovede do omiških stijena, svakako pogledajte radove ove talentirane mlade fotografkinje, zahvaljujući organizaciji Centra za kulturu Omiš.

Foto: Klara Beden