Ono o čemu u posljednje vrijeme čujemo na sva zvona kad su beauty tretmani u pitanju svakako su kemijski pilinzi, koji su postali jako popularni na tržištu.

Rezultati koje vidimo nakon njih su redom blistava i sjajna koža bez ožiljaka, mrljica i problema, no, za kakvu kožu su oni zapravo namijenjeni, tko ih smije, a tko ne koristiti, kakve potencijalne reakcije mogu biti i kako izabrati osobu koja će vam napraviti kemijski piling? S obzirom na to da je riječ o licu i ne tako “nevinom” tretmanu, važno je unaprijed se informirati, pa smo zamolili Silviju Gmaz, majstoricu kozmetičarku i vlasnicu svog kozmetičkog salona, da nam odgovori na nekoliko pitanja vezanih uz kemijske pilinge.

Otkud tolika popularnost kemijskih pilinga u posljednje vrijeme? O njima se priča više nego ikad.
Tretman kemijskim pilinzima provode se već dugi niz godina u kozmetičkim salonima i dermatološkim ordinacijama. Na samom početku su bile korištene AHA, i to najčešće glikolna kiselina. Nerijetko su tada tretmani izazivali iritacije, crvenilo i jako ljuštenje kože. Zbog te očekivane reakcije, klijenti su tada često odustajali od tretmana i prije nego što su dočekali potpuni učinak.

U današnje vrijeme kemijski pilinzi su puno sofisticiraniji i prošli su brojna znanstvena istraživanja, sigurni su za uporabu, a sve nuspojave su minimalne ili su potpuno izostavljene, dok su rezultati vrlo brzo vidljivi. Individualnim pristupom i pravilnim odabirom kemijskog pilinga prema stanju i tipu kože rezultati se postižu postupno bez ikakvih ograničenja u svakodnevnom životu.

Zbog keratolitičkog djelovanja kemijskog pilinga uklanja se površinski sloj kože te već nakon prvog tretmana koža izgleda zdravije i svježije, pore su pročišćene i smanjene. Zbog svog produženog pozitivnog djelovanja u dubljim slojevima kože, dolazi do aktivacije stanica fibroblasta koje proizvode kolagenska i elastinska vlakna, čime koža postaje čvršća i zategnutija, a bore i ostale nepravilnosti poput umjerenih ožiljaka, proširenih pora, hiperpigmentacija smanjene su. Također, djelovanjem kemijskog pilinga pojačan je učinak vezanja molekula vode u dubljim slojevima kože, a time je pojačana hidratizacija kože.

Na što je bitno paziti kod kemijskih pilinga? Koje se kiseline koriste za kakve tipove i stanja kože?
Prije izvođenja tretmana kemijskim pilingom vrlo je važno isključiti sve kontraindikacije za provođenje tretmana, a to su trudnoća, dojenje, herpes labialis i herpes zoster, bakterijske infekcije, uzimanje određenih lijekova, operativni zahvati na mjestu tretiranja, sklonost ka stvaranju keloida i hipertrofičnih ožiljaka, alergija, autoimune bolesti, otvorene rane i druga medicinska stanja. U tretmanima kemijskim pilinzima koristimo različite vrste kiselina s različitom koncentracijom i različitom pH vrijednosti kemijskog pilinga koja nam određuje jačinu i dubinu prodiranja u kožu.

Mandelična kiselina je jedini kemijski piling koji se može koristiti tijekom cijele godine i kod svih fototipova kože jer nema fotosenzibilna svojstva te je izvrsna za osjetljivu, nadraženu, nečistu i aknama sklonu kožu te onu masnu s proširenim porama i postupnim hiperpigmentacijama. Mandelična kiselina ima bakteriostatsko i protuupalno djelovanje, regulira lučenje sebuma te potiče sintezu kolagena. Zahvaljujući tome, koža je nakon tretmana blistava i zdravog sjaja.

Mliječna kiselina koristi se kao površinski kemijski piling i izuzetno je blaga kiselina s izrazitim hidratizirajućim efektom. Stimulira sintezu ceramida koji su važni u očuvanju prirodne barijerne funkcije kože te time jačaju osjetljivu, tanku i iritacijama sklonu kožu. Također izvrsno uklanja sve vrste hiperpigmentacija, idealna je za tretiranje papuloznih akni i komedona te dehidriranu, sivu i beživotnu kožu. Ujedno se koristi i za ublažavanje strija.

Salicilna kiselina je BHA s izuzetnim komedolitičkim i keratolitičkim djelovanjem te se vrlo često koristi kao pripremni piling prije mehaničkog čišćenja lica ili drugih kemijskih pilinga. Idealna je za tretiranje otvorenih i zatvorenih komedona, akni, kontrolira lučenje sebuma i pročišćava pore zbog svog snažnog lipofilnog djelovanja.

Glikolna kiselina je AHA s vrlo malom veličinom molekule, a time i jačeg prodiranja u dublje slojeve kože. Koristi se kod svih tipova kože, ali je vrlo važno odrediti koncentraciju i jačinu prodiranja u kožu te se tako koristi kao površinski do srednje duboki piling. Njezino djelovanje je višestruko, potiče obnovu stanica, ublažava ožiljke i bore, djeluje protuuplano na akne te povećava stupanj vlažnosti u dermalnom sloju kože.

Tca ili trikloroctena kiselina djeluje na proteine kože i koristiti se kao srednje duboki ili duboki piling te ima jako djelovanje na ublažavanje površinskih i srednje dubokih ožiljaka od akni, umjerenog fotostarenja, površinskih i umjerenih bora, beživotne kože te komedogenih akni. Također djeluje na obnovu kože i potiče stvaranje novih stanica u epidermisu i dermisu. Nekoliko dana nakon tretmana započinje proces sušenja gornjeg sloja kože pri čemu dolazi do blagog do umjerenog tamnjenja i ljuštenja kože. Nakon procesa ljuštenja, nova koža će biti svjetlija, nježnija i zdravog izgleda s ublaženim nepravilnostima kože.

Azelaična kiselina je kemijski piling s izrazitim protugljivičnim i komedolitičkim djelovanjem te se preporučuje kod svih oblika akni, hiperpigmentacija nastalih od akni, seboreičnog dermatitisa, umjerenih ožiljaka od akni te rozaceje. Odlična je u kombinaciji sa salicilnom kiselinom te se za optimalne rezultate preporučuje napraviti kura od 4-6 tretmana u razmaku od 14 dana uz odgovarajuću kućnu njegu te obavezan 50 + visoki zaštitni faktor.

Piruvična kiselina se koristi kao srednje duboki piling s jakim anti-aging učinkom. Aktivira stanice srednjeg sloja kože i potiče proizvodnju kolagena i elastina te se na taj način postiže prirodni lifting efekt. Također je odlična za tretiranje ožiljaka od akni, opuštene kože bez elastičnosti, suhe i dehidrirane kože, hiperpigmentacija i kože s dubokim borama. Odlična je u kombinaciji s mliječnom kiselinom za potpuni anti-aging efekt.

Kod tretiranja kože bilo kojim kemijskim pilingom obavezna je svakodnevna zaštita od sunca visokim zaštitnim faktorom 50+ te po potrebi dodatna mehanička zaštita šeširom i sunčanim naočalama.

Tko je “materijal” za kemijski piling, a tko nijee?
Tretmani kemijskim pilinzima su sigurni i vrlo brzo daju željene rezultate te su zbog toga vrlo popularni te često i prvi izbor prije mnogih skupih aparativnih tretmana. Prije tretmana vrlo je važno informirati se kojim se preparatima rade tretmani, je li osoba kvalificirana i educirana za izvođenje kemijskih pilinga te jesu li zadovoljeni svi higijenski uvjeti u salonu. Također kemijski pilinzi imaju i brojne kontraindikacije za izvođenje takvih tretmana stoga tretman nije izbor za svakoga.

Kontraindikacije su: trudnoća, dojenje, autoimune bolesti, uzimanje i nedavno uzimanje (šest mjeseci) nekih lijekova poput Roaccutanea i sl.; sklonost ili obiteljska sklonost ka stvaranju keloida i hipertrofičnih ožiljaka, herpes, alergija i preosjetljivost na sastojke kemijskog pilinga, alergije na lijekove (npr. Aspirin), otvorene rane, poremećaj u zgrušnjavanju krvi i sl.

Kakve nam beneficije daje kemijski piling?
Dobrobiti kemijskih pilinga su višestruki. Osim što ciljanim izborom vrste kemijskog pilinga djelujemo na određene probleme i stanja kože također kontroliranim i individualno odabranim tretmanima i kurama po striktno određenom vremenskom protokolu (obično svaka dva do četiri tjedna) postupno postižemo ciljane rezultate ne narušavajući uobičajeni životni i radni ritam, pogotovo kod uklanjanja ožiljaka od akni i hiperpigmentacija što kod drugih tretmana poput lasera nije slučaj.
Prvi rezultati djelovanja kemijskog pilinga su odmah vidljivi u vidu poboljšanja površinske strukture kože, čime se dobiva zdraviji i svjež izgled kože, a dugoročan učinak postiže se kurom tretmana. Time djelujemo na stanice u dubljim slojevima kože te se krajnji rezultati vide kroz nekoliko mjeseci nakon zadnjeg tretmana u cjelokupnoj strukturi kože.

Kad ga smijemo raditi, a kad ne?
Tretmani kemijskim pilinzima je najbolje raditi u hladnijem periodu godine kada je djelovanje sunca slabije, ali je također obavezna svakodnevna uporaba krema s visokim zaštitnim faktorom (50+).
Neki kemijski pilinzi poput mandelične kiseline nisu fotosenzibilni i mogu se koristiti i tijekom ljetnih mjeseci, ali nije preporučljivo raditi tretmane neposredno prije odlaska na godišnji odmor (na more ili u planine).

Kako tretirati kožu nakon kemijskih pilinga?
Nakon tretmana, važno je pridržavati se strogo određenog protokola. Najčešće se preporučuje koristiti epitelizirajuće kreme i kreme za umirivanje iritacija nekoliko dana nakon tretmana. Potrebno je izbjegavati kreme s aktivnim sastojcima poput retinola i kiselina nekoliko dana prije i poslije tretmana. Obavezna je zaštita od sunca s visokim zaštitnim faktorom te je strogo zabranjeno korištenje solarija i sauna nakon tretmana. Tijekom i nakon odrađenih kura tretmana, također nije preporučljivo plivanje u bazenu i tjelovježba (nekoliko dana nakon tretmana).