Ove, 2022. godine, obilježava se 60. obljetnica dodjele znamenitih Koestlerovih nagrada u Southbank Centre u Londonu i kustos godišnje britanske izložbe u Southbank Centru bit će umjetnik i aktivist Ai Weiwei.

Izložbu pod nazivom “Freedom” organizira dobrotvorna udruga Koestler Arts, koja promovira i prodaje radove zatvorenika, a bit će otvorena u Southbank Centru ovog listopada. Namjera je obilježiti 60. godišnjicu dodjele Koestlerovih nagrada, inicijative za dodjelu nagrada kojom se odaju počast umjetničkim postignućima zatvorenika diljem kaznenopravnog sustava Ujedinjenog Kraljevstva.

“Freedom” tj. “Sloboda” će odražavati različita iskustva ljudi u zatvoru, s djelima koje su stvorili pojedinci u zatvorima, ustanovama za mentalno zdravlje, imigracijskim pritvorskim centrima i ustanovama za maloljetne prijestupnike. “Vizija izložbe nadahnuta je Ai Weiweijem posjetom zgradi Koestler Arts, koja trenutačno sadrži preko 6500 radova prijavljenih za ovogodišnju dodjelu nagrada.” – istaknuli su organizatori izložbe u izjavi za medije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Koestler Arts (@koestlerarts)

Ai Weiwei provest će vrijeme ovog ljeta gledajući i proučavajući tisuće djela vizualne umjetnosti, glazbe i pisanih radova prijavljenih za Koestlerovu nagradu 2022. te će odabrati ona djela koja će biti izložena u londonskom Southbank Centru. Ai Weiwei je kineski konceptualni umjetnik i aktivist, jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih umjetnika današnjice. Povezujući likovne i društvene teme, sve se više okreće aktivizmu upozoravajući na kršenja ljudskih prava, posebno na obranu slobode govora, čime proširuje definiciju umjetnosti, u koju uključuje nove oblike društvenog angažiranja. Jedan je od prvih konceptualnih umjetnika koji se koristi digitalnim medijima pišući blogove u kojima kritizira postupke kineske vlade, korupciju i propagandu, te društvenim mrežama kao jednim od svojih osnovnih medija, čime aktivira zajednicu da participira u njegovim kreativnim procesima i aktivističkim akcijama.

Politička izravnost njegovih subverzivnih instalacija, fotografija, videa i filmova rezultirala je različitim oblicima represije kineske vlasti, među ostalim pritvorom ili prismotrom, što, uključujući se izravno u velike suvremene teme poput državnoga nadzora, nerijetko i tematizira u svojim radovima. Preselivši se u Berlin 2015., umjetničkim akcijama i dokumentarnim filmovima proširuje fokus na svjetske teme, usmjerava pozornost na izbjegličku humanitarnu krizu, a javnim skulpturama u New Yorku, odgovara na imigracijske politike u SAD za vrijeme Trumpove vlade. Udruga Koestler Arts je ove godine stvarno odabrala idealnog izbornika i kustosa za ovakvu izložbu.

21st Biennale of Sydney Media Preview
“Law of the Journey”, 21st Biennale of Sydney

Kako bi obilježio 60. rođendan Koestler Artsa, Ai Weiwei želi da ova izložba bude “najambicioznija dosad”. Veselimo se putu u London i izložbi; jako nas zanima kako će u stvarnosti njegova vizija izgledati!

Fotografije: Getty Images, @koestlerarts