Približava nam se najljepše doba godine te s nestrpljenjem iščekujemo oblikovanje gradskih lokacija u magične adventske atrakcije.

Kako je ovog tjedna otkriveno, u Zagrebu nas očekuje druga godina pandemijskog Adventa uz prilagođavanje epidemiološkim mjerama i ograničenjima te stoga i pomno osmišljen adventski program, koji će ovaj period učiniti posebnim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Advent Zagreb (@zagreb.advent)

Ovogodišnja tema su tradicionalne igračke

Advent u Zagrebu ove će se godine održati od 27. studenog do 7. siječnja, a tema ovogodišnjeg programa je povratak u djetinjstvo, spajanjem tradijskih igračaka i Božića, uz poruku organizatora: “Uhvatite omiljenu igračku i otputujte u neka druga vremena!”.

Kako je otkriveno, zagrebački Advent ove će godine biti ukrašen mnoštvom predimenzioniranih igračaka koje su se proizvodile na području grada, bilo da se radilo o Disneyjevim junacima iz tvornice Biserka ili plišancima iz Vavrine radionice.

Bogati program na preko 15 gradskih lokacija

I dok ove godine neće biti najzvučnije atrakcije, Ledenog parka na Tomislavcu, kao niti ugostiteljskih kućica na susjednom Zrinjevcu, Advent u Zagrebu uvodi šest novih programa na interesantnim lokacijama.

Tako će adventskom čarolijom sjajiti Advent u LADU, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika u suradnji s obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima.

Uz temu tradicionalnih hrvatskih igračaka te gastronomsku ponudu specifično dizajniranu za Advent, naglasak je stavljen i na kulturno-glazbena događanja, za koja je predstavljeno 14 glazbenih programa s ukupno 129 koncerata, pri čemu će se na Adventu na Zrinjevcu održati 13 koncerata prepoznatljivih imena hrvatske glazbene scene, svakog petka, subote i nedjelje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Advent Zagreb (@zagreb.advent)

U adventskom programu sudjeluju i zagrebački muzeji, a možemo očekivati i predstave u HNK, Gavelline izvedbe u Tunelu Grič, manifestacije u sklopu Projekt Ilica: Q’ART, Advent u Vidri, kao i programe priređene za najmlađe posjetitelje.

Uz to, nastavit će se i s projektom izložbene proširene stvarnosti (AR), koja će biti postavljena na deset gradskih lokacija – u parkovima te na trgovima i velikim otvorenim prostorima te koristiti tradicionalne igračke kao motiv.

Paljenje prve adventske svijeće označit će otvorenje Adventa

Svečano otvorenje Adventa u Zagrebu obilježit će se 27. studenog, paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića u 17 sati, nakon čega slijedi paljenje lampica na Zrinjevcu.

Tradicionalne igračke, drvene kućice, tisuće lampica, miris gastronomskih delicija, bogati kulturni i glazbeni program…ispunit će grad Zagreb kroz 40 dana trajanja Adventa i odvesti nas u magični svijet blagdanskog perioda te mnogima najljepšeg doba godine.

Detaljan program i pregled svih lokacija pronađite na službenoj stranici zagrebačkog Adventa.

Fotografija: Advent Zagreb, PR