Otok Hvar već dugo ima reputaciju kao jedno od vodećih jadranskih odredišta za avanturističke sportove, poglavito južni dio otoka oko Svete Nedjelje koji je poznat među svim ljubiteljima sportskog penjanja. A zahvaljujući petogodišnjem radu entuzijasta iz Cliffbase tima, od 2019. godine Hvar je bogatiji za još jednu adrenalinsku atrakciju – ferratu Via Avalon.

Ukoliko se još niste susreli s terminom “via ferrata” koji potječe iz talijanskog jezika te doslovno znači “željezni put”, on podrazumijeva horizontalni ili vertikalni sustav čeličnih sajli, ljestvi i klinova koji omogućavaju uspon na nepristupačnim alpinističkim terenima – a koristi se od prve polovice 19. stoljeća u Alpama. 

Međutim, iako za penjanje via ferrata nije potrebno prethodno iskustvo, treba imati na umu da nisu sve ferrate jednako zahtjevne te da je potrebno imati adekvatnu opremu za ovu sve popularniju aktivnost – ali ujedno i hrabrosti.
U ovom slučaju, uspon do ferrate čija je ukupna duljina 250 m, osiguran je malim uskim stubama uklesanima u stijenu, a viseći metalni most koji se ljulja visoko nad naseljem zasigurno ni iskusne alpiniste ne ostavlja ravnodušnima.   

No uz spektakularne poglede na predivne hvarske vinograde i maslinike koji vas očekuju s najvišeg hvarskog vrha Sveti Nikola (626 m), lako je zaboraviti na sve strahove. 

Ako odlučite svom odmoru dodati ovu nezaboravnu avanturu, svakako podržite cijeli projekt individualnom donacijom od 7 eura, s obzirom da je Cliffbase tim financirao ferratu vlastitim sredstvima.

Više informacija o projektu te vođenim ferrata turama dostupno je na njihovoj web stranici

Foto: Cliffbase