Odmor koji nije uz plažu postaje sve atraktivniji među turistima, kako domaćim, tako i onim stranim. Zamislite ljeto u hladovini šume i na osvježavajućim kupalištima dok uz to uživate u nevjerojatnim delicijama.

Danas vas vodimo u Divjake Log Home, kuću za odmor koju nazivaju i ‘Kraljicom šume’. Smjestila se u Divjakima, potpuno okružena bogatom šumom, ali i nizom sadržaja zbog kojih ćete odmah razmisliti tamo provesti ljeto. ”Kuća s dušom, tako je nazivaju svi slučajni prolaznici koji kad ju vide izvana, zastanu i pitaju mogu li je pogledati i iznutra. Onda joj se zapravo dive i na koncu većina zaista kaže da je kuća s dušom i pričom.”, opisuje nam vlasnica svoju Kraljicu šume.

”Ona je namijenjena svim ljubiteljima prirode koji su spremni na istraživanje Gorskog kotara, a i onima koji samo žele odmarati i uživati u kolibi. Također je namjenjena ekološki osvještenim gostima jer se vodimo ekološkom pričom kako je napravljena od prirodnog, zdravog i ekološki prihvatljivog materijala.” Naime, smola koja ostaje u trupcima pozitivno utječe na dišne puteve i pluća ljudi, a također ovdje nema prašine i nema nakupljanja statičke električne energije pa se može reći da je ovo zaista kuća za odmor od stresnog i ubrzanog života, mjesto na kojem ćete moći bezbrižno duboko udahnuti.

”Također od prvog dana kolibu održavamo sredstvima na prirodnoj bazi za čišćenje, odvajamo i recikliramo otpad, koristimo također i reciklirani toaletni papir i biološki razgradive vrećice za smeće. Sakupljamo kišnicu, a u planu nam je sljedeće godine napraviti i organski vrt. Za higijenu gostiju također imamo certificirane šampone i prirodne sapune i to u amabalaži koja raste, a koju mogu i za uspomenu ponijeti i posaditi kod kući kad se vrate. Većina proizvoda je s potpisom hrvatskih ekoloških brandova. Po želji i najavi gosti koji imaju problema s kožom, alergijama ili astmom mogu zatražiti spavanje isključivo na posteljini izrađenoj od 100 % nebijeljenog organskog pamuka s GOTS certifikatom, te na prirodnim jastucima od heljde ili pira (Eco breg). Naziv Divjake log home dobila je jer se nalazimo na katastarskoj općini Divjake, a Kraljica šume smo joj dodali po najvećem stablu jele u park šumi – Golubinjak.”

Cijela priča započela je prije 6 godina kada je Selma Seiefrt iznajmila susjednu kolibu za vikend odmor. Tada je bila bila na poziciji direktora prodaje i marketinga u jednoj vinariji, te je puno putovala zbog posla i teško je pronalazila vrijeme za uživanje s obitelji i prijateljima. ”Tako smo se tri dana moja i još tri familije družile u toj kolibi od trupaca uređenoj s puno ljubavi i detalja, koja je na kraju postala i inspiracija našoj Kraljici šume. A kako smo već ranije kupili zemlju na ovoj lokaciji jer su moji korijeni goranski i obožavamo Gorski kotar, tako smo odlučili napraviti sebi vikendicu iz koje možemo istraživati svaki njegov kutak. I onda sam shvatila da umjesto posla u prodaji želim napraviti kraljicu šume, toplo nenametljivo, a opet raskošno utočište te približiti svima neistraženi dio Hrvatske, lijepo u svako godišnje doba – tako divlji, neukroćeni kralj zelenila, Gorski kotar.”

Prvenstveno joj je bio cilj napraviti nešto drugačije od drugih, ponuditi jednu višu kategoriju smještaja od onog što se tada nudilo u Gorskom kotaru. Selma je godinu dana istraživala i tražila po Hrvatskoj i susjednim zemljama tvrtke koje se bave gradnjom drvenih kuća dok nije otrila graditelja Woodmar – Maria Ištvana. ”Bolje reći umjetnika i danas već našeg prijatelja koji je “krivac“ što kuća tako izgleda.”

Sav interijer je ručno izrađen od starih hrastovih stepenica, sve od kuhinje, kreveta do kupaonskog namještaja i ograde. Savjeti oko uređenja došli su i od strane Marine Mohović Aničić koja se godinama bavi najmom kuća za odmor. ”Tako smo počeli nabavljati  škrinju za čuvanje posteljine i kutni ormar, skije, i razne predmete i starine na sajmištima kako bi kolibu učinili drugačijom i posebnom. Najdraži su mi detalji koji odišu prošlošću i ručnim radom, a koje smo opet iznova vratili u život“. A još jedna posebnost je ta da je kuća uređena prema Vastu, znači u skladu s prirodom i njezinim energetskim zakonima. I vjerovatno upravo zbog toga u njoj se možem osjetiti jedna posebna energiju. Vodimo se još i željom da se gost osjeća kao kod kuće, tako da će ga uvijek tamo dočekati mala košarica goranskih proizvoda, neke osnovne prehrambene namirnice koje su mu potrebne ukoliko ne želi ići u nabavku.”

Izgled i ljepota okućnice postignuta je u suradnji s krajobraznom arhitekticom Davorkom  Mališa. ”Njezina ideja je bila stvoriti eksterijer koji se oblikovno stapa sa postojećom prirodom, koji funkcionira besprijekorno, ima minimalno održavanja te pruža zadovoljstvo u svakom dijelu. Kako kuća ima tri terase, svaka od njih povezala se sa okućnicom. Prva terasa je ulazni dio u kuću do koje je smješteno pregledno parkiralište. Druga terasa ima stol za blagovanje i povezana je sa ljetnom kuhinjom. Na drugoj terasi smješten je hidromasažni bazen iz kojeg se ima pogled na fontanu koja potpuno opušta svojim zvukom, slikovitu kućicu, hotel za kukce, cvjetnjake te prekrasnu vazdazelenu šumu. Uskoro ćemo imati i saunu. Na livadi prema šumi može se zaigrati odbojka, badminton ili bulin i to sa starim drvenim boćama koje su dio naše obitelji. Također smo formirali i zone za goste koji više vole meditaciju, jogu i opuštanje međju borovima u visećim ležaljkama. U neposrednoj šumi gosti mogu prošetati i do potočića do kojeg vode putokazi, a u kojem možete slušati zvuk žubora vode i ptica, a ako su avanturisti mogu i u potragu za medvjeđim brlogom.”

Ako se pitate što raditi u Gorskom kotaru u ponudi su bicikli koji se nalaze na raspolaganju, a mogu se i iznajmiti u Ravnoj gori. ”Surađujemo sa lokalnom licenciranom vodičicom – Lynx and Fox Jelenom Holenko koja za goste izrađuje personaliziran plan za planinarenje i snalaženje, koliko po najboljim i najpoznatijim mjestima, tako i po najljepšim skrivenim stazama Gorskog kotara. A posebnost ponude u kolibi je također da možete dogovoriti radionice za djecu Astra Divine koje vodi  magistra biologije i ekologije Marta Blažević. Zanimljivost je i to da na sporednoj cesti koja kreće od Ravne gore i prolazi pored nas na putu prema Skradu idealna je za pripremu sportaša, tako da često možete vidjeti ih kako trče, rolaju ili bicikliraju. Znači postoji bezbroj mogućnosti od planinarenja, bicikliranja, šetnje šumom ili uz potok, trčanja, meditacije i promatranje ptica.”

Što se tiče hrane u Divjake Log House možete angažirati nekadašnje sudionike Materchefa Časlava Matijevića ili Srđanu Jevtić, freelencere i slow food promotore hrane koji kuhaju po želji gostiju. ”Za vas će pripremiti hranu isključivo od lokalnih proizvođača i to od mesa romanovskih janjaca sa farme Queen Sheep, čiji janjci su hranjeni  goranskim sijenom, ispašom na NATURA 2000 livadama te GMO-Free žitaricama ili mesa divljači od lokalne mesnice iz Delnica. Za ljubitelje riba isključivo nabavljamo potočne pastrve iz ribogojilišta na Brodu na Kupi. Ostale delicije za pripremu hrane nabavljamo od vrijedne obitelji OPG Frančišković koja se bavi proizvodnjom vlastitog sira (skuta, škripavac, polutvrdi), jogurta i naravno mlijeka i to sve jedinstveni i vrhunski ekološki proizvodi iz potpuno netaknute prirode Gorskog kotara. Dok jaja iz slobodnog uzgoja i tjesteninu nabavljamo iz peradarnika vlasnika Ivana Butkovića iz Sungera, poznatog još po proizvodnji plavog krumpira koji spada u kategoriju najzdravijih krumpira.”

Nakon sporta i dobre hrane možete se odmarati u jacuzziju, pred kaminom, u prostranom dnevnom boravku ili kuhinji. Tu je i prostrani šank s visokim stolicama i vinski frižider, zatim vanjski Ofyr roštilj, opuštajući boravak oko fontane, viseće ljuljačke među borovima te prostrano igralište za badminton. ”U narednim mjesecima počinje gradnja saune sa grijačem na drva i  prostorom za masažu, pa će i to biti sadržaj za one koji žele potpuni relax odmor.”

”Defnitivna prednost Gorskog kotara je ta da ste tek 45 minuta udaljeni od najbliže plaže gdje možete uživati u kupanju u moru pri temp visokim i preko 34°C, a onda se vratiti u kraljičino utočište tako toplo i meko. Uz pucketanje vatre iz otvorenog  ili vanjskog kamina kasno uvečer nakon doživljenih avatura odmoriti noge i dušu i spavati na max 22°C.”

Divjake Log Home nalazi se i blizu kupališta, tako da je i to jedna od ljepota ljetovanja. ”Da, defiitivno ako ne volite gužve na plažama naših obala onda morate definitivno okušati kupanje na nekim najpoznatijim mjestima koje podjednako vole lokalci i turisti, a to su upalište “Pritiske” na Kupi, samo 2 km od naselja Brod na Kupi u smjeru Čabra, kupalište “Klanac” na Kupi nedaleko od Severina na Kupi, plaža “Kod starog motela” na Lokvarskom jezeru u neposrednoj blizini brane i obala jezera Lepenice ili Bajer u Fužinama.”

Za sam kraj Selma je izdvojila 5 top razloga zašto odabrati Divjake za svoj sljedeći odmor. ”Odmor okružen prirodom, spavanje na prirodnim jastucima od heljde ili pira, branje gljiva, šumskih jagoda ili borovnica stazom Javorova kosa, štrudla od borovnica restorana Breza Ravna Gora, viseće ljuljačke međju borovima. A ako ste od sreće onda ćete naići i na žabice ili ostale divlje životinje koje možete sresti u šetnji okućnicom ili Kraljičinom šumom…”

Foto: Divjake Log Home

Više informacija pronađite na stranici: divjakeloghome.com